валериана ползи

Валериана е лечебно растение, познато с множеството си ползи в подкрепа на добрия сън и благосъстояние на нервната система. Но положителните ефекти на билката не свършват до тук! Повече за терапевтичните свойства на Валериана – разкриваме в следващите редове.

Ползи от приема на Валериана при безсъние

Валериана е едно от най-популярните природни средства за борба с инсомнията. Доказателства сочат, че ефектът на билката като помощно средство за сън се дължи на факта, че тя увеличава нивата на GABA в мозъка. Гама-аминомаслената киселина (GABA) е невротрансмитер, който изпраща сигнали през мозъка и нервната система. Ролята й е да потиска или намалява активността на невроните или нервните клетки. В достатъчни количества GABA може да прояви седативен ефект. Той може да улесни заспиването и да подобри качеството на съня.

Успокояващо действие при тревожност и нервно напрежение

GABA регулира нервните клетки, като по този начин оказва ефект и върху безспокойството и нервното напрежение. Два от компонентите в корена от Валериана – валеренова киселина и валеренал, стабилизират нервната система и действат като антитревожни средства. Повишаването на нивата на GABA помага за намаляване на натрупания стрес чрез успокояване на ума и тялото. Продължителният прием на екстракт от Валериана допринася за менажиране на ежедневния стрес. Билката повлиява и физическите реакции по време на стресиращи ситуации, като може да намали повишения сърдечен ритъм и кръвно налягане. Този ефект може да се счита за подпомагащ общото сърдечно-съдово здраве.

Мускулна релаксация и болкоуспокояващ ефект

Валериана има естествено успокояващо и спазмолитично действие. То подпомага релаксацията на мускулите. Може да бъде особено полезно за облекчаване на менструални болки и такива с друг източник.

Ползи от Валериана за подобряване на паметта и когнитивните функции

Проучване върху мишки показва, че активното вещество във Валериана – валеренова киселина, има способността да повишава когнитивната функция и клетъчната пролиферация. Тези процеси са важни за паметта и мозъчната функция.
Изследване върху 61 пациенти сочи, че Валериана намалява риска от спад в когнитивните възможности след сърдечна операция.

Облекчаване на обсесивните тенденции

Обсесивно-компулсивното разтройство (ОКР) е често срещано състояние, което трудно се овладява. Учени откриват, че хората, страдащи от него, имат тенденция към по-ниски нива на невротрансмитера GABA. Поради естествената способност на Валериана да повишава GABA, специалистите смятат, че билката може да помогне за облекчаване на обсесивните тенденции. Още проучвания обаче, са нужни, за да се докажат в пълна степен ползите на Валериана при ОКР и други тревожни нарушения.

Научихте безспорните ползи от приема на Валериана. Сега узнайте и как да си набавите висококачествен екстракт от лековитата билка

Ако страдате от нарушения на съня, породени от нервно напрежение, тревожност, стрес или с друг първоизточник, не пренебрегвайте проблема! Овладейте го и си върнете здравия сън и спокойствие с Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този изцяло природен продукт съдържа висококачествен екстракт от Валериана (200 мг), в комбинация с мелатонин (5 мг). Двете активни вещества действат в синергия, като взаимно допълват и усилват ефектите си. Помагат за успокояване на нервната система, успешно преборване на безпокойството и владеене на стреса. Улесняват заспиването, намаляват нощните събуждания, удължават и подобряват качеството на съня. Въздействат положително върху настроението, паметта и когнитивната функция. Поддържат нормалния цикъл на сън и бодърстване за пълноценна почивка всяка нощ.

Продуктът е предназначен за дългосрочно решение на нарушенията на съня, като помага за облечаване на състоянията на тревожност. Няма моментален сънотворен ефект и не води до привикване. Напълно безопасен е при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари