диабет тип 2, мелатонин

Всяка година милиони хора са диагностицирани с диабет тип 2 или т.н. захарна болест. Смята се, че основна причина за развитие на заболяването е недостатъчно производство на хормона инсулин или неспособността на клетките да го използват правилно. Така се стига до хипергликемия и захарен диабет.

Но британски изследователи стигнали до извода, че рискът от развитие на диабет тип 2 е свързан не само с производството на инсулин, но и с количеството мелатонин, което се секретира от епифизата (малка жлеза в мозъка).

Каква е връзката между диабет тип 2 и секрецията на мелатонин?

Мелатонин е вещество, което регулира биоритмите и биологичния часовник. Освен основната му и най-позната функция – стимулатор на съня, той действа и като имуномодулатор и биологичен модификатор. Неговото действие наподобява това на хормоните и най-високите си нива достига през нощта, затова намалената му секреция се свързва най-вече с проблеми със съня.

Естествената флуктуация в нивата на мелатонин през различните периоди от денонощието (високи през нощта и ниски през деня) е важен фактор за добрия сън през нощта. Когато този цикъл се наруши, се наблюдават проблеми със съня.

Екипът, провел изследването, подчертава, че за първи път се установява връзка между занижената секреция на мелатонин и риска от развитие на диабет тип 2. Учените се надяват, че това откритие ще подтикне да се направят допълнителни проучвания, с които да се установи как хормонът на съня взаимодейства с метаболизма на глюкозата и риска от диабет.

В изследването участвали 740 жени, като 370 от тях развили диабет тип 2 за период от 12 г. (между 2000 г. и 2012 г.), а останалите 370 останали здрави.

Когато учените сравнили данните между двете групи, установили, че при жените със занижено производство на мелатонин рискът от диабет бил удвоен.

Дори когато взели предвид и други рискови фактори за диабет тип 2, като индекс на телесна маса, семейна предразположеност и други фактори от начина на живот (диета, тютюнопушене и др.), екипът установил, че все още ниските нива на мелатонин са от голямо значение за риска от развитие на захарна болест.

За да се прецени дали производството на мелатонин е модифициращ рисков фактор за развитие на диабет в световен мащаб са необходими допълнителни изследвания.

Ниските нива на мелатонин водят и до проблеми със съня – как да се справим?

Освен че повишават риска от диабет тип 2, ниските нива на мелатонин водят и до нарушения в съня.
Затова, за да си осигурите пълноценен и качествен сън при ниски нива на мелатонин, е необходимо да си го набавите от външен източник. Оптимално количество (5 мг) мелатонин и висококачествен екстракт от корени на Валериана се съдържат в натуралния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Комбинацията от тези две съставки действа успокояващо и стимулира здравия и пълноценен сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари