Мелатонин

Мелатонин е физиологично активно вещество, което влияе на биологичния часовник и се смята за стимулатор на съня, имуномодулатор и биологичен модификатор, т.е. вещество с разнообразни функции и дейности в организма. Той се произвежда от епифизата (малка жлеза, която се намира в междинния мозък) и действието му наподобява това на хормоните.

Мелатонинът има амфифилен характер, което означава, че притежава едновременно и хидрофилни (водоразтворими), и липофилни (мастноразтворими) свойства. Те му позволяват да преминава лесно във всяка клетка или течност.

Мелатонин – как действа и защо се свързва със съня?

От всички роли на мелатонина, основната му функция е свързана с регулиране на циркадните ритми и контрол на съня. От третия месец след раждането на човек нивата на мелатонин преминават в цикличен модел, който продължава до края на живота на всеки индивид.

Много малки количества от него могат да бъдат приети чрез храната, но обикновено те не са достатъчни. Съдържа се в храни като месо, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Мелатонин е открит от А. Лернер, Дж. Кейс и Й. Такахаши през 1958 г., които му дават наименованието, което ползваме до днес. Първоначално те забелязали, че мелатонинът отговаря за пигментацията на кожата, а през 1970 г. екип от учени открили, че се освобождава от епифизната жлеза по време на циркадните ритми. Така, с течение на годините, тайната за ролята на мелатонина в процесите на съня постепенно е разкрита.

Тялото ни има свой собствен вътрешен часовник, който регулира естествения цикъл на съня и събуждането. Този „часовник“ отчасти контролира колко точно мелатонин да произвежда тялото. Нормално е нивата му да се повишават вечер, остават високи през по-голямата част на нощта и се понижават рязко рано сутринта.

От какво зависи производството на мелатонин?

Колко точно мелатонин произвежда тялото ни зависи от количеството светлина навън. Например, през по-кратките зимни дни е възможно да се синтезира по-рано през деня, когато започне да се стъмва, а през дългите летни дни – по-късно вечер. Но естествените нива на мелатонин намаляват и с възрастта. Някои по-възрастни хора произвеждат много малки количества от биологичното вещество, а други може изобщо да не го синтезират.

Информацията относно нивата на осветеност достига до т.н. супрахиазматично ядро (област в хипоталамуса) чрез набор от светлинни рецептори в ретината. Тази информация се предава на мозъка дори когато клепачите са затворени. Фазите на тъмно и светло преминават от супрахиазматично ядро до епифизната жлеза.

Мелатонин – ключов фактор за пълноценен сън

Дори и човек да не се излага на външна естествена светлина, тялото поддържа почти перфектен ритъм именно благодарение на свойството на мелатонина да „подсказва“ кога е ден и кога – нощ.

При нормални условия концентрацията на мелатонин следва естествения си ритъм. Но ако по някаква причина производството на мелатонин бъде нарушено е необходим допълнителен прием за осигуряване на пълноценен сън. Оптимално количество мелатонин, в комбинация с екстракт от корени на Валериана, се съдържа в природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Благодарение на тази комбинация Виватонин Лека Нощ подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и притежава успокояващ ефект върху нервната система.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари