В настоящaта статия ще разгледаме два от най-сериозните проблеми на хората, които работят на смени – редовното недоспиване и хроничното безсъние. Ще изясним защо проблемите със съня са често неудобство при работа на смени и какви здравни рискове крият в дългосрочен аспект. Най-важното обаче – ще предложим доказано решение при недоспиване и безсъние. Ще посочим иновативен продукт, на който всеки може да разчита за пълноценен сън при работа на смени.

Работа на смени – недоспиване и безсъние

Продължителната работа на смени, и особено работата нощна смяна, нарушава съществено качеството на съня. Това е логично, но доколко е и безопасно? Дългият и непрекъсван сън е единственият ефикасен начин за ежедневно възстановяване на физическите и емоционални възможности на организма. Важно условие е да си набавяме необходимия сън нощем, когато тялото релаксира най-пълноценно. За целта е важно мозъкът да регулира точно т.нар. циркадни ритми на тялото. Това би гарантирало, че ще ни се приспива вечер и ще се чувстваме бодри и отпочинали сутрин.

Именно трайното нарушаване на циркадните ритми при работа на смени е основната причина за появяващите се проблеми със съня. Много често работата на смени изисква да стоим будни нощем и да се приспособяваме към спане през деня. В допълнение на тези затруднения, през почивните дни и отпуските трябва да се приспособяваме към нормалните условия на бодърстване през деня и спане нощем. Трудно е обаче да преодолеем нарушенията в биологичния часовник на организма. Вече привикнали към нощния режим, не успяваме да се нагодим достатъчно бързо към новите, при това нормални условия. Дори да успеем да се пригодим, идва време отново да променяме режима си с края на почивните дни, защото работата на смени го изисква. Така поддържането на нормални циркадни ритми става невъзможно. Появяват се хронично безсъние и недоспиване.

Работа на смени и недоспиване – рискове за здравето

Повечето хора с времето се приспособяват към тези условия, не се чувстват недоспали и считат, че по-малкото сън им е достатъчен. В дългосрочен план обаче недоспиването при работа на смени може да има крайно негативни ефекти. Те може да се изразяват в:

  • натрупване на прекомерен стрес
  • отслабване на имунната система
  • повишаване на риска от пътни инциденти
  • влошаване на концентрацията
  • поява на сърдечни проблеми, диабет и др.

За справяне с проблемите със съня при работа на смени е необходимо да се потърси съвет от специалист и да се вземат необходимите мерки за подобряване на съня.

Подобряване на съня с природно и безопасно средство

За справяне с недоспиване и безсъние при работа на смени или провокирани от друга причина, всеки може да разчита на изцяло природни средства. Водещо сред тях е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

В състава на Виватонин Лека Нощ са включени оптимални дози мелатонин (хормон на съня) и стандартизиран екстракт от Валериана. Мелатонин има важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Екстрактът от Валериана подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията. Този балансиран състав във Виватонин Лека Нощ действа изцяло за улесняване на заспиването и подобряване на съня. Приемът на Виватонин Лека Нощ не води до сънливост, помага да се чувстваме отпочинали и бодри – изключително позитивни ефекти при работа на смени.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари