пълноценен сън

Изграждането на правилна хигиена на съня и придържането към нея е ключово условие, което може да ни осигури достатъчно количество пълноценен сън.

Всеки човек в активна възраст има точно определен час, в който се събужда сутрин, за да започне навреме ежедневните си задачи. С други думи – времето на събуждане рядко е в рамките на нашия контрол. По друг начин обаче стои въпросът с времето за лягане. Повечето от нас могат да избират точно кога да си лягат. Правилният избор на час за лягане е важно условие за осигуряване на пълноценен сън. Днес, в помощ на всеки, който иска да си доставя достатъчно количество сън, учени изобретиха своеобразен калкулатор. Той ни помага да изчислим оптималния час за лягане спрямо часа, в който се налага да се будим сутрин. С това лесно изчисление всеки може да си гарантира отпочиващ и пълноценен сън. Единственото необходимо условие е да се ползва точното време, в което се будим сутрин.

Калкулиране на времето, необходимо за пълноценен сън

За да изчислим в колко часа трябва да си лягаме вечер, за да си осигурим пълноценен сън, е необходимо да се имат предвид 4 фактора:

  • стандартно сънят ни се състои от 5 фази
  • всяка фаза на съня нормално протича за около 90 минути
  • общо 5-те фази изискват 5×90=450 минути (7.5 часа), за да се гарантира пълноценността на съня. Затова препоръчителният минимум на съня за всеки човек е около 8 часа
  • като знаем в колко часа звъни алармата ни сутрин, можем да пресметнем 7.5 часа назад, за да изчислим в колко часа е добре да си лягаме. Например: ако алармата ни буди в 6 часа, отброяваме 7.5 часа назад и разбираме, че идеалното време за лягане е в 22.30 часа вечер.

С тези няколко сметки можем да изчислим часа за лягане. В идеалния случай, ако се придържаме към него, ще си набавяме достатъчно количество пълноценен сън. За допълнително подсигуряване обаче е добре да имаме предвид още 2 неща:

  • средно са ни необходими около 15 минути в леглото, за да заспим
  • прекарваме около 15 минути в леглото сутрин, след като ни е събудила алармата

Имайки предвид тези 2 особености, трябва да върнем още половин час назад от часа, който сме изчислили като време, в което да си лягаме, за да си набавим пълноценен сън.

И по-пълноценен, и по-дълъг сън – как?

Всеки човек, който страда от хронични проблеми със съня или просто иска да си осигури по-пълноценна почивка през нощта, може да разчита на природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Виватонин Лека Нощ съдържа 2 допълващи се съставки – мелатонин и екстракт от Валериана. Заедно те действат в двете най-съществени направления по отношение на съня – за повишаване на неговото качество и за удължаване на неговата продължителност.

Мелатонинът, означаван като хормон на съня, улеснява заспиването вечер. Той скъсява периода, необходим за заспиване, и осигурява по-продължителен сън. Екстрактът от валериана намалява тревожността, елиминира нощните събуждания и повишава пълноценността на съня.

Рационалната комбинация от природни съставки на Виватонин Лека Нощ имат позитивен ефект за комплексно подобряване на съня при повишена тревожност, неврози, хронично недоспиване, трудно заспиване и често събуждане нощем, провокирани от разстройства на циркадния ритъм.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари