нарушения на съня

Търсейки причините за хроничните нарушения на съня, винаги трябва да се предполага връзката между тях и работната атмосфера. Това е често подценяван факт, чието пренебрегване затруднява справянето с безсънието, трудното заспиване и други нарушения на съня ни.

Нарушения на съня – роля на работата за появата им

Най-голяма част от денонощието прекарваме на работното си място или вършейки дейности, свързани със служебните задължения. Имайки предвид водещата роля на работата в ежедневието ни, често пренебрегваме влиянието й върху начина ни на живот, включително когато това влияние е негативно. Най-честият “потърпевш” от отдадеността на работата е именно качеството на съня ни.

Много проучвания са посветени на това да се определят професиите, които водят до най-сериозни нарушения на съня. Резултатите от тях помагат да се идентифицират особеностите на работната атмосфера, които са в основата на проблемите със съня. В настоящата публикация ще посочим именно особеностите на работния процес, които влияят най-силно на съня ни. Накрая ще дадем препоръки за това как да го подобрим и да елиминираме влиянието на тези фактори.

Основни причини за нарушения на съня, свързани с работата

Нарушенията на съня се асоциират най-често със следните особености на работната атмосфера:

  • работа на смени – честата ротация на работното време е основна причина за поява на хронични нарушения на съня. Работата на смени нарушава естествения циркаден ритъм на организма. Дори по време на отпуск той трудно се възстановява и нощният сън често е твърде кратък или неспокоен. За хората, които работят на смени, е много важно да си осигуряват пълноценен сън винаги, когато имат възможност.
  • работа на удължен работен ден – в някои случаи не ротациите на работното време, а неговата продължителност са в основата на нарушенията на съня. Проучванията показват, че хората чийто работен ден е по-дълъг от 10 часа, най-често се оплакват от проблеми като трудно заспиване и сегментиран сън. В тази категория попадат изключително много хора, упражняващи най-разнообразни професии. Проблемите със съня при тях може да не са толкова сериозни, колкото при хората, работещи на смени, но е желателно да се вземат мерки за по-дълг и спокоен сън.
  • прекомерен стрес на работното място – една от основните причини за нарушения на съня е прекалената тревожност. Хората, които упражняват стресиращи професии, рядко успяват да неутрализират напълно ефекта на стреса след края на работния ден. В дългосрочен план натрупаният стрес поражда именно тревожност и проблеми със съня.

Природно решение за справяне с нарушенията на съня

Нарушенията на съня, породени от стрес, тревожност или разстройство на биологичния часовник, се повлияват добре с приема на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. В състава му са включени хормонът на съня мелатонин и екстракт от Валериана.

Двете съставки на Виватонин Лека Нощ действат синергично за улесняване на заспиването и осигуряване на по-дълъг и спокоен сън. Мелатонинът регулира биологичния часовник и осигурява лесно и навременно заспиване. Валерианата снема тревожността и нервното напрежение и осигурява здрав сън, непрекъсван от нощни събуждания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари