лек сън

Лек сън – това е ключовата фаза от цикъла на съня, която се характеризира с по-ненатоварваща мозъчна активност и повишена чувствителност към външни стимули. Разбирането за цикъла на съня е от особено значение за оптимална почивка, както и за последващия ден без стрес.

Етапи на съня

Разбирането на етапите на съня е от съществено значение за осъзнаването на неговата сложност и възстановителна сила. Сънят далеч не е еднообразно състояние, а по-скоро динамичен процес, който протича на отделни етапи – можещи да бъдат категоризирани като лек сън, REM-сън и дълбок сън. Лекият сън е началната фаза, която се характеризира с намалена мозъчна активност и лесно събуждане от външни стимули. REM-сънят е т.нар. сън с бързо движение на очите и е по-дълбок. А, финалният е дълбокият сън, който е най-възстановителен, характеризиращ се с минимална мускулна активност и бавна мозъчна активност.

Лек сън – характеристика

Лек сън – това е фазата, която има различни физиологични и неврологични дейности. По време на този етап, мозъчната активност започва да се забавя, а хората могат да изпитват периоди на мускулни, внезапни потрепвания. При прехода към лек сън често се забелязва понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане, което показва преминаване към едно по-спокойно състояние на тялото. Освен това, към този момент, външната среда може лесно да наруши целия този баланс, тъй като хората в лек сън обикновено са по-чувствителни към шум и светлина. Разбирането за това какъв цвят светлина в помещението ви помага да спите по-добре е от решаващо значение – съветваме ви тя да бъде в нежните нюанси, имитиращи залеза. Постигането на правилния баланс на светлината, както и оптимална температура в помещението, в което спите, по време на този етап, е от първостепенно значение за осигуряване на плавно преминаване към по-дълбоки, по-възстановяващи фази на съня.

Лек сън и ролята на светлината в него

Благоприятната среда е от много важно значение за качеството на съня. Най-добрият цвят за помещението е този, който е в съответствие с циркадните ритми. Излагането на специфичен вид светлинни дължини на вълните повлиява на производството на мелатонин – хормонът, отговорен за регулирането на циклите сън-събуждане. Естествени, топли нюанси като нежно жълто и оранжево имитират успокояващите тонове на залеза, сигнализирайки на тялото, че е време за сън. Както и обратното, излагането на ярка светлина със сини тонове като тази от екраните, може да наруши деликатния баланс и да възпрепятства началото на съня. Ако внимателно избирате светлината в стаята, както и температурата в нея, значително може да подобрите качеството си на съня, събуждайки се по-свежи.

Лек сън – как да го подобрим?

Създаването на подходяща среда за сън е от първостепенно значение за оптимизирането му като ключова фаза в цикъла. Поддържайте спалнята си чиста с комфортна стайна температура и задължително – добавете затъмняващи завеси, за да блокирате нежеланата светлина. Успокояващите цветове на стените и спалното бельо също допринасят за по-добра атмосфера, а интегрирането на природни елементи може също да я направи още по-приятна.

Това беше кратко четиво за лекия сън, който е така важен за вашето благосъстояние. А, за още полезни съвети – следете нашия блог!

Подобрете фазите на съня си още сега само с един продукт!

Понякога, дори и при перфектните условия, сънят не идва. За това има решение и то се нарича Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Този продукт е изцяло натурален, повлияващ благоприятно цялата нервна система, а в резултат на неговия прием – заспиването става лесно, сънят по-дълъг и качествен.

Благодарение на мелатонина и екстракта от Валериана в себе си, продуктът хармонизира съня и успокоява цялото тяло. А, двете съставки се допълват, усилвайки ефекта си.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари