лечение на безсъние

Пред нуждата от лечение на безсъние се изправят все повече хора, а отказващите пушенето съставляват голяма част от тях. Преодоляването на вредния навик безспорно носи редица здравни ползи, но за съжаление последващата никотинова абстиненция има своите прояви. Безсънието е основната сред тях. Затова на огромна част от отказващите пушенето се налага да търсят методи за успешно лечение на безсъние. Важно е да запомнят, че проблемите със съня в първите седмици на въздържанието са само временно явление и бързо ще отшумят, ако се вземат мерки за ефективно лечение на безсъние.

Лечение на безсъние, провокирано от никотиновия глад

Най-сериозните проблеми със съня се появяват през първите няколко седмици на неудовлетворен никотинов глад. За облекчаването им и за трайно лечение на безсънието може да се разчита на няколко препоръки:

  • Намаляване приема на кофеин. Кофеинът е силен стимулант, чийто прием пушачите често комбинират с този на никотина. Малко известен факт е, че при пушачите кофеинът се метаболизира около 2 пъти по-бързо в сравнение с непушачите, т.е при първата група се развива кофеинов толеранс. След отказване на пушенето количеството кофеин, което е свикнал да приема пушача, би имало много по-силно стимулиращо действие. Този феномен е сред основните причини за затрудняване на заспиването и появата на хронично безсъние при отказващите пушенето.
  • Избягване консумацията на алкохол. Спиртните напитки имат смесен ефект върху съня. От една страна улесняват заспиването, но от друга водят до често събуждане през нощта. Затова трябва да се избягват при лечение на безсъние. В най-силна степен това важи за хората, отказващи пушенето. При тях негативният ефект на никотиновата абстиненция върху съня се засилва многократно след консумация на алкохол.
  • Редовна консумация на храни, богати на триптофан. При метаболизирането на тази аминокиселина се образува хормонът на съня – мелатонин. Повишеният прием на триптофан помага за синтезата на оптимални количества мелатонин и би бил в помощ на отказващите пушенето за по-бързо лечение на безсънието.
  • Избягване на следобедната дрямка. Спането през деня нарушава циркадните ритми и пречи на тялото да се приспособи трайно към нормалните модели на съня. Следобедният сън е непълноценен, затруднява навременното заспиване вечер и възпрепятства успешното лечение на безсъние. При отказване на тютюнопушенето всеки трябва да се стреми към нормализиране на циркадните ритми. Целта се постига много по-лесно, ако се избягва следобедната дрямка.

Природна помощ при лечение на безсъние

В болшинството от случаите, включително при отказващите пушенето, безсънието е провокирано от нарушения в секрецията на мелатонин. Навременното производство на оптимални количества мелатонин е ключов фактор за подобряване на съня. Затова при лечение на безсъние най-често се предписва допълнителен външен прием на мелатонин.

За ефикасно и трайно лечение на безсънието отказващите пушенето може да разчитат на природния продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Освен мелатонин в състава му е включен и екстракт от Валериана. Крайният ефект е свързан с намаляване на тревожността, улесняване на заспиването и осигуряване на дълъг и пълноценен сън. Виватонин Лека Нощ е безопасен дори при продължителна употреба и може да се приема до пълно преодоляване на безсънието.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари