липсата на дълбок сън

Липсата на дълбок сън може да окаже голямо влияние върху здравето на човек, заради важни процеси, които се изпълняват по време на тази фаза на съня. Влошеното качество на сън не позволява на тялото и мозъка да получат така заслужената им почивка. Чувство на сънливост, намалена бдителност и внимание, желание за висококалорична храна, са една част от примерите, които показват, че може да страдате от липса на дълбок сън. Научете повече, за тази фаза на съня, как оказва влияние върху здравето и как да се справим качествено с проблема в следващите редове.

Какво е дълбок сън и какви функции изпълнява?

Дълбокият сън е третият етап от съня, без бързо движение на очите (NREM). Нарича се още бавно-вълнов, заради бавните мозъчни вълни – делта вълни, които мозъка произвежда през това време.

Докато всички етапи на съня са необходими за добро здраве, дълбокият сън предлага специфични физически и психически ползи. По време на дълбок сън тялото ви освобождава хормон на растежа и работи за изграждане и възстановяване на мускули, кости и тъкани. Ако се възстановявате от нараняване, това е моментът, когато тялото ви върши най-много работа, за да се самолекува. Дълбокият сън е важен за когнитивната функция и паметта, и се смята че играе важна роля в изучаване на езици и за развитие на мозъка, особено при деца.

Липсата на дълбок сън влияе върху здравето!

Какво се случва, когато не спите достатъчно? Освен, че причинява умора, липсата на дълбок сън може да има и редица въздействия върху тялото. По време на тази фаза на съня потенциално вредните отпадъчни продукти се елиминират от мозъка. В резултат на това, прекъсването на дълбокия сън може също да доведе и до напредване на неврологични състояния като болест на Алцхаймер.

Освен това лишаването от сън е свързано с хормонални промени, които стимулират апетита за висококалорична храна. Смята се, че липсата на бавно-вълнов сън допринася за инсулинова резистентност, развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Съвети за получаване на качествен „дълбок сън“

Най-лесният начин да гарантирате, че тялото ви получава достатъчно време за дълбок сън, е да се уверите, че получавате достатъчно време за сън като цяло. Според направени изследвания се препоръчва възрастните да получават повече от 7 часа сън за едно денонощие. Така ще гарантират осигуряване на оптимално благосъстояние на тялото. В допълнение на това ето и някои съвета, които могат да помогнат за получаване на качествен дълбок сън:

  • Здравословна диета – консумиране на храни с по-малко мазнини и повече протеини и фибри
  • Кафе – избягване на кофеина поне 7 часа преди лягане
  • Алкохол – намаляване на количеството алкохол преди лягане или пълното му изключване

Решение на проблема с липсата на качествен „дълбок сън“

Една от задачите на страдащия от липсата на дълбок сън е възстановяване на нормалния циркаден ритъм. Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е точният продукт за това. Той съдейства за възстановяването на естествените фази на съня и нормализира циркадният ритъм. Улеснява заспиването, намалява честотата на събуждания през нощта и удължава продължителността на възстановителния сън. Съдържащите се в него високопречистени съставки – екстракт от Валериана и мелатонин – естествен синхронизатор на съня, осигуряват чувство на сутрешна бодрост, възстановяване на енергията и добро настроение на следващия ден.

Продуктът е предназначен за дългосрочно справяне с проблемите със съня и няма моментален сънотворен ефект. Приема се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Потърсете го в аптечната мрежа или в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари