циркаден ритъм

Има връзка между нарушения циркаден ритъм и развитието на белодробни тумори. Това установява съвместно изследване на института за туморни заболявания „Уилмът“ към университета „Рочестър“ в САЩ и Калифорнийския изследователски институт „Скрипс“. Резултатите са публикувани в списанието с отворен достъп „Сайънс Адванс“, издавано от Американската асоциация за напредък в науката (AAAS).

Разстроен циркаден ритъм и риск от белодробни тумори – повече за връзката помежду им

Още в началото уточняваме, че циркадният ритъм често е наричан още биологичен часовник. Това е процес, който е свързан с активността на организма и управлява цикъла сън-бодърстване. Според Световната здравна организация нарушенията в него са потенциален канцерогенен фактор.

В хода на споменатото изследване става ясно, че при нарушение на циркадния ритъм се активира генът HSF1. Въпросният ген е отговорен за появата на рак и може да доведе до развитие на тумор на белия дроб. Наблюдението дава силно основание на учените да смятат, че белите дробове са под силен циркаден контрол. А оттук следва и, че те са особено уязвими към смущения в биологичния часовник.

В доклада за изследването е описана сигналната роля на гена HSF1 в миши модели. Конкретният механизъм на действие на гена засега е неизвестен. Въпреки това се предполага, че именно HSF1 стои в основата на образуването на белодробни тумори в отговор на нарушените циркадни ритми.

Изследователите са на мнение, че може да се повлияе на гена HSF1 с лекарствена терапия

Ако това се потвърди, би могло да се профилактира рак на белите дробове при хора с чести нарушения на циркадните ритми.

„Факт е, че изследването е проведено върху животински модели. Има обаче доказателства, че циркадните смущения са свързани с развитието на тумори при хора“. Коментарът е на д-р Браян Алтман от института за туморни заболявания „Уилмът“ към университета „Рочестър“, който е съавтор на изследването. В заключение той посочва, че резултатите се отнасят най-вече за хора, работещи на смени или на ротационен принцип.

Вече има природно решение за нормализиране на циркаден ритъм и избягване на нежеланите последствия за здравето

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е изцяло природен продукт, който синхронизира циркадните ритми. Действието му се дължи на рационалната комбинация от мелатонин 1 mg и Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества 200 mg.

Съставките се допълват и усилват действието си.

Мелатонинът играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Той подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта.

Валериана успокоява нервната система, премахва нервното напрежение и намалява стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията.

Редовният прием спомага за постигане на здрав и пълноценен сън. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане.

Продуктът е практически безвреден. Не предизвиква нежелани ефекти и не води до зависимост. Подходящ е за продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари