мелатонин ползи

Хормонът мелатонин е повече от средство за добър сън – той има още редица ползи за здравето. Повече за тях ще узнаете в текущата статия.

Мощен антиоксидант е

Повечето ползи от мелатонина се дължат на антиоксидантните му качества. Хормонът увеличава антиоксидантните ензими в тялото, като така поддържа здравето на клетъчно ниво. Реактивните видове кислород и азот (ROS и RNS), наричани още свободни радикали, са вредни за организма. Те увреждат клетъчната структура, човешкото ДНК и РНК. Този тип увреждания може да предизвикат преждевременно стареене, безплодие и злокачествени заболявания. Мелатонинът се свърза със свободните радикали и ги неутрализира.

Защитава митохондриите и потиска клетъчната смърт (апоптоза)

Митохондриите са частите от клетките, отговорни за генериране на енергия. Свободните радикали са отпадни продукти при процеса на произвеждане на енергия. Те увреждат митохондриалната ДНК и протеини, а това води до клетъчна смърт. Действието на мелатонина като антиоксидант предпазва и прочиства митохондриите. Възстановява нормалните им функции и предотвратява развитие на заболявания.

Мелатонин проявява ползи и в насока за намаляване на възпалението и подсилване на имунната система

Проучване показва, че мелатонинът може да намали свободните радикали и окислението в имунните клетки, свързани с определени невродегенеративни заболявания.

Други научни твърдения наблягат върху възможността мелатонинът да бъде мощен съюзник в борбата с коронавируса. Това може да се обясни по следния начин. Всяка клетка използва различни антиоксиданти за нормалното си функциониране. От своя страна, COVID-19 нарушава биохимичния баланс в заразените клетки. Това води до експлозия на цитокини, голямо количество оксидативен стрес, развитие на патологии и влошаване на симптомите. Предполага се, че като мощен антиоксидант, мелатонинът потиска увреждането на белите дробове, причинено от COVID-19. Това става чрез блокиране на прекомерната активност на вирусните протеини.

Нивата на мелатонин в организма естествено намаляват с напредване на възрастта. С това може да се обясни и по-големият риск за по-възрастното население в условия на пандемия. Също подчертава и нуждата на организма от адекватни количества антиоксиданти, като мелатонин, за правилно функциониране на имунната система.

Подпомага очите и зрението

В зависимост от това на колко светлина са изложени, клетки в очите също произвеждат мелатонин. Хормонът е ключов компонент в развитието на зрителните органи и недостигът му в ранна възраст може да причини проблеми със зрението. Доказано е, че мелатонинът предпазва клетките на очите от клетъчна смърт. Счита се, че може да понижи очното налягане, като така да защитава от развитие на глаукома. Проучвания показват, че може да бъде полезен при лечение на глаукома и макулна дегенерация.

Ползи за съня от мелатонин – най-добре проучените свойства на естествения хормон

Приемът на мелатонин съдейства за подобряване на качеството и продължителността на съня. Успешно се справя със синдрома „джет-лаг”, инсомнията и други често срещани нарушения на съня. Улеснява заспиването, регулира циркадните ритми и може да помогне при предоляване на депресия и тревожни разтройства. Чрез овладяване на смущенията и осигуряване на качествен сън, мелатонинът подобрява нивото на жизнена енергия и работоспособност на следващия ден. Благоприятно повлиява психическото състояние при нервно напрежение, стрес и тревожност.

Ако страдате от нарушения на съня, можете да справите с тях, както и да се възползвате и от останалите здравословни качества на мелатонина, чрез прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът съдържа високо количество мелатонин – 5 мг., в рационално съчетание с екстракт от Валериана. Предназначен е за дългосрочно овладяване на проблемите със съня и осигуряване на качествена, продължителна и възстановяваща нощна почивка. Няма моментален ефект, не води до привикване и не причинява странични ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари