Проблеми със съня може да се появят при всеки човек. Все още се изясняват причините, които може да нарушат качеството на съня ни. Те са изключително разнообразни, като дори влиянието на луната се споменава като възможен фактор, провокиращ периодични проблеми със съня.

Връзката между фазите на луната и качеството на съня ни е обект на редица фолклорни тълкувания. Мит ли е обаче схващането, че при пълнолуние дори напълно здравите хора може да изпитват проблеми със съня? В последните години редица научни проучвания търсят отговора на този въпрос.

Повече луна – по-малко сън – или как луната провокира проблеми със съня?

През 2013 г. е проведено мащабно международно проучване сред 5000 души в 12 държави, посветено на връзката между фазите на луната и проблемите със съня. Именно големият мащаб на проучването и обхващането на хора от различни точки на планетата, изложени на разнообразни условия на средата, позволява получените резултати да се считат за достатъчно достоверни.

По време на проучването са проследени няколко фактора:

  • продължителността на съня
  • времето, необходимо за заспиване
  • структурата на съня (наличие на отделните му стадии)
  • количеството синтезиран хормон на съня – мелатонин

Посочените показатели са проследени неколкократно – при пълнолуние и при луна в начална или крайна фаза.

Резултатите:Резултатите от проучването показват промени в качеството и количеството на съня в отделните фази на луната. Установено е, че при пълнолуние е налице:

  • по-кратък сън – средно с около 30 минути в сравнение с нормата
  • отложена фаза на заспиване – участниците в проучването заспивали поне 15 минути по-късно, отколкото в дните, когато няма пълнолуние. Тази особеност повишава тревожността и допълнително затруднява заспиването, особено при страдащите от хронични проблеми със съня
  • по-кратка от нормалното фаза на дълбокия сън
  • намалена секреция на хормона на съня мелатонин. Счита се, че именно този фактор е в основата на проблемите със съня при пълнолуние. Компенсирането на дефицита на мелатонин е първа стъпка към подобряване на съня при подобни условия

Заключението: Необходимо е още по-задълбочено проучване, за да се докаже безспорно влиянието на луната върху качеството на съня ни. Събраните от посоченото проучване данни обаче са достатъчни за учените да направят 2 заключения:

1. Влиянието на луната върху съня ни е неоспоримо, особено при хора с хронични проблеми със съня – хронично безсъние, трудно заспиване, често събуждане нощем и др.

2. Влиянието на луната върху съня ни може да бъде преодоляно на всички нива с приема на природни продукти, които намаляват тревожността и улесняват заспиването.

Решение при проблеми със съня

Комплексно решение за подобряване продължителността и качеството на съня осигурява природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа оптимални количества мелатонин и екстракт от валериана.

Мелатонинът улеснява заспиването, а екстрактът от валериана намалява тревожността, премахва честите нощни събуждания и укрепва съня. Само 1 капсула Виватонин Лека Нощ дневно, приемана 30-60 минути преди лягане, помага за подобряване на съня..

Независимо дали са свързани с фазите на луната или се влияят от други фактори като стрес, преумора, тревожност и др., проблемите със съня, включително хроничните, се повлияват добре от приема на Виватонин Лека Нощ.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари