безсъние

Осигуряването на пълноценен сън винаги е сред топ съветите за поддържане на добро физическо и психическо здраве. И това не е случайно. По време на сън протичат важни процеси, свързани с възстановяването на организма. Добрият сън е много важен и за възстановяване на функциите на мозъка. А хроничната липса на достатъчно сън може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

И въпреки че всеки е наясно за ползите от добрия сън, днес все повече хора страдат от безсъние по различни причини. Някои добри практики съдействат за постигане на правилен режим на съня, но за някои хора това не е достатъчно. В настоящата статия ще предоставим информация за това кои са най-ефективните природни средства срещу безсъние, подплатени с научни доказателства.

Натурални средства срещу безсъние с доказан ефект

Мелатонин

Мелатонинът е биологично активно вещество, което се произвежда в епифизната жлеза в мозъка. Той изпраща сигнали до мозъка, че е време за сън и това обикновено се случва вечер, когато нивата му са най-високи. Неведнъж е доказано, че при проблеми със съня, приемът на мелатонин намалява времето за заспиване и увеличава продължителността и качеството на съня.

Корен от Валериана

Лечебните свойства на тази билка са известни от древността. Валериана се използва като натурално средство срещу безпокойство, но също така е едно от най-често използваните билкови средства за подобряване на съня. Две скорошни проучвания доказват, че приемът на 300-900 мг Валериана преди лягане може да подобри качеството на съня.

Магнезий

Този ценен минерал участва в стотици важни процеси в човешкия организъм. Важна роля има за функциите на мозъка и на сърцето. В допълнение към това магнезият успокоява духа и тялото, което от своя страна съдейства за по-лесно заспиване.

Учените смятат, че релаксиращият му ефект се дължи на способността да регулира производството на мелатонин. Доказано е и че повишава количеството на гама-аминомаслена киселина (GABA), която изпраща сигнали до мозъка с успокояващ ефект. Други проучвания пък доказват, че недостигът на магнезий в организма е свързан с проблеми със съня и безсъние.

Лавандула

Това растение е широко разпространено и притежава успокояващ аромат, за който се смята, че подобрява съня. Няколко проучвания доказват, че вдишването на аромата на лавандулово масло за около 30 минути преди лягане съдейства за подобряване на качеството на съня.

Комбинация между мелатонин и Валериана – двойна сила срещу безсъние

Повече са данните, които доказват ползите от тези две вещества за подобряване на съня, в сравнение с доказаните ползи от магнезий и лавандула. Затова екип от специалисти създаде природен продукт, който ги обедини в едно за още по-добър и сигурен ефект. Мелатонин и Валериана в комбинация въздействат директно върху нервната система, като съдействат за намаляване на стреса, улесняват заспиването и намаляват събужданията през нощта.

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е уникална комбинация от мелатонин и висококачествен екстракт от Валериана, които взаимно усилват своите ефекти и съдействат за подобряване на съня и успокоение на нервната система.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари