нервно напрежение безсъние

Ежедневното нервно напрежение е една от водещите причини за безсъние в модерното общество. В следващите редове споделяме как се отразява стресът на нощната отмора и полезни съвети за качествен сън.

Нервно напрежение и безсъние – каква е връзката?

Хроничният стрес се отразява негативно върху качеството и продължителността на съня. Когато сме тревожни, в организма се задейства отделянето на хормоните адреналин и кортизол. Те ускоряват сърдечната честота, за да се подобри циркулацията на кръв до жизненоважните органи, подготвяйки тялото за незабавно действие при необходимост. Това състояние на повишена бдителност може да затрудни заспиването и да предизвика чести събуждания през нощта, породени от тревожни мисли. Резултати от проучване по темата показват, че 43% от участниците (на възраст между 13 и 64 години) поне веднъж в месеца са изпитали затруднения със заспиването, породени от силен стрес.

Работещи препоръки за по-добър сън

За щастие някои практики за овладяване на стреса преди лягане могат значително да улеснят заспиването и да подобрят качеството на съня. Ето кои са най-ефективните:

  • Упражнения за релаксация
  • Успокояваща музика
  • Ограничаване на синята светлина

Редовното практикуване на физическа активност се отразява положително на психиката и спомага за разтоварване на нервното напрежение. Изследване показва, че тренировките повлияват благоприятно качеството на съня при участниците над 40-годишна възраст, които са страдали от безсъние. Важно уточнение е, че интензивните спортове са подходящи, но трябва да се практикуват минимум 2 часа преди лягане. Вижте защо тук. Удачен вариант за освобождаване от тревожността преди заспиване е практикуването на разтоварващи упражнения. Техники с доказан ефект са дълбокото дишане и прогресивна мускулна релаксация. Препоръчително е да се отдадете на тези практики на тихо и спокойно място.

Друг добър начин да се справите с нервното напрежение преди сън е да отделите време за почивка на фона на релаксираща музика. Този ритуал спомага за нормализиране на кръвното налягане и намалява нивата на стресовия хормон кортизол. Приглушете светлината, настанете се удобно и изберете приятни звуци като шум на морски вълни, ромон на дъжд, течаща вода и др. Когато съзнанието ви се отпусне, заспиването е значително по-лесно.

Важно правило за здрав сън е да ограничите използването на дигитални устройства непосредствено преди лягане. Причината е, че екраните на мобилните телефони, таблети и телевизори излъчват синя светлина, която активира мозъка. Това допълнително затруднява заспиването при хората, които страдат от повишена тревожност.

Природен продукт за овладяване на безсънието и тревожността

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е изцяло натурално средство с доказан ефект срещу безсъние. Всяка капсула на продукта съдържа оптимални количества от хормона на съня мелатонин и лечебната билка Валериана. Двете активни съставки работят в пълна синергия и повлияват благоприятно нервната система. Мелатонинът регулира биологичния часовник и нормализира цикъла сън-бодърстване. Валериана е мощно средство за овладяване на нервното напрежение и подобряване на настроението. Резултатът от редовната употреба на продукта е по-лесно заспиване, удължена продължителност и по-добро качество на съня. Приемът е удобен и икономически изгоден – дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Няма данни за странични ефекти или противопоказания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари