неспокоен сън

Сред големите блаженства на детството са безгрижието и дългият и спокоен сън, който то осигурява. Здравите деца рядко изпитват проблеми със заспиването вечер, а още по-рядко се случва да се събудят твърде рано, недоспали и уморени. При възрастните хора обаче, макар също да са здрави, постепенно се стига до различни проблеми със съня.
Безсъние, неспокоен сън, често събуждане нощем, недоспиване – това са редовни оплаквания сред хората около и над средна възраст. За тези проблеми със съня съществува логично обяснение, както и доказано ефективен и безвреден метод на лечение. Именно причините за появата и методите за лечение на неспокойния сън са темите, на които ще обърнем внимание.

Как се променя сънят с възрастта?

Повечето хора спят между 7 и 9 часа нощем. Хората над средна възраст обаче не получават целия си сън нощем. Почти половината от тях се отдават на поне една-две дрямки през деня – около обяд или по-късно. Ако приемем, че дневният сън на тези хора е около час на ден е напълно обяснимо, защо те заспиват по-трудно, защо страдат от неспокоен сън и защо спят по-малко нощем – организмът им просто няма нужда от повече.

Други причини за неспокоен сън при възрастните хора

В края на деня, с настъпването на тъмнината се стимулира секрецията на нощния хормон – мелатонин в мозъка ни. Този хормон е отговорен за нормалното и навременно заспиване. Количеството на секретиран мелатонин в организма постепенно намалява с напредване на възрастта и допринася за проблемите със съня на възрастните хора.

Други фактори също са причина за неспокойния сън в този етап от живота:

– топлите вълни и естествените хормонални изменения при жените в менопауза

– честите позиви за уриниране нощем, предизвиквани от уголемената простата при мъжете и др.

Неспокойният сън може да е симптом на психически проблеми

Тревожността, стреса и неврозата са психически разстройства, които зачестяват с напредването на възрастта и едновременно с това са в основата на разстройствата на съня. Тази взаимовръзка създава своеобразен порочен кръг, при който състоянието на страдащия постепенно се влошава и изходът става все по-труден за намиране.

Решение на проблема с неспокойния сън

За постигане на пълноценен сън всеки може да разчита на приема на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Благодарение на включените в състава му мелатонин и валериана, Виватонин Лека Нощ действа много добре за снемане на психическото напрежение и тревожността и успешно решава проблема с неспокойния сън. Ефектът е доказан във времето и се постига лесно с приема на само една капсула Виватонин Лека Нощ вечер.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари