нощни събуждания

Чести нощни събуждания – те могат да бъдат симптом, който да крие зад себе си толкова причини. Много хора не успяват да се наспиват пълноценно през тъмната част от денонощието, в резултат на което се чувстват уморени през целия следващ ден. Всъщност, събужданията през нощта не са нищо необичайно, а точно обратното. В ранните фази на съня, нашето тяло има еволюционната задача да ни буди на редовни интервали, за да се увери, че около него няма опасности. Интересното тук е, че тези фази са толкова кратки, че почти не ги помним, а всъщност те се повтарят по няколко пъти на нощ!

Защо се получават нощните събуждания?

Понякога забелязваме, че съзнателно се събуждаме – когато трябва да отидем до тоалетната или пък ни е студено. Веднага след като посетим тоалетната или вземем по-топло одеяло, често бързо можем да заспим отново. В някои случаи, обаче, събуждането може да превърне повторното заспиване в истинско изпитание. Имайте предвид, че алкохолът, кофеинът, никотинът и различни лекарства също могат да окажат влияние върху качеството на съня. А, най-често това, което ни кара да се будим и да не успяваме да заспим, са поредица от фактори.

Важно е да отбележим, че ако страдате от нощни събуждания по-често от нормалното и не се чувствате пълноценни през следващия ден, то си струва да се консултирате с лекар, за да установите причината заедно. Но има и неща, които може да направите, за да опитате да си помогнете сами, преди да предприемете тази стъпка.

Съвети, с които да се справите с нощните събуждания

Направете си дневник на съня! Той може да ви помогне да идентифицирате възможните причини за проблеми със нощните събуждания. В допълнение към качеството и ритъма, записвайте още какво сте правили и хапвали през деня, както и дейностите, които сте извършили преди сън. Освен това – направете си скала, разкриваща нивата ви на стрес и я попълвайте ежедневно. С дневника на съня може да успеете да видите връзката, която е от решаващо значение за нощните събуждания.

Успокойте се! Не мислете за това, че нощните събуждания ще се появят отново и вие пак ще сте уморени. Ако се притеснявате, това обикновено води до още повече стрес, защото тялото ви започва да произвежда повече хормони на стреса, сърцето да бие по-бързо, а мускулите да се напрягат. Това от своя страна затруднява тялото ви да заспи отново и води до неспокоен сън. От друга страна, ако приемете, че сте се събудили през нощта, тялото ви остава спокойно и повторното заспиване е по-лесно.

Поставете будилника или мобилния телефон, който ви служи като такъв, на недостъпно място. Когато се събудим през нощта, първото нещо, което най-често поглеждаме, е будилникът, което може да ни подразни и поради тази причина съветваме да го поставите на по-труднодостъпно място. По този начин дори няма да се изкушите да стигнете до него при евентуални нощни събуждания.

Вместо да лежите, изморете се! Леглото трябва да бъде място, което свързваме със спокойствие. Ако лежим будни твърде дълго и мислим, това може да има негативен ефект върху нашия сън. Ако сте в леглото повече от 20 минути и се въртите, а също не може да се отървете и от преживяното през деня, вземете някоя книга. Веднага след като се уморите от четене се върнете в леглото и заспете блажено.

Ако нищо не помага срещу нощните събуждания, то природата има решение

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Продуктът не само улеснява заспиването, но и насърчава продължителността на съня и неговото качество. А, всичко това става възможно благодарение на оптималното количество натурални съставки, които съдържа и имат доказан ефект върху съня.

Само една капсула от него осигурява необходимото количество мелатонин и екстракт от Валериана с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Двете съставки взаимно се допълват, както и засилват действието си. Хормонът на съня играе изключително важна роля за регулиране на биологичния часовник, както и поддръжка на цикъла сън-бодърстване.

Продуктът е напълно безопасен – без нежелани ефекти и привикване. Подходящ е за продължителна употреба до разрешаване на проблемите със съня в дългосрочен план. А, приемът му е удобен – само по 1 капсула вечер, около 30-60 минути преди сън.
Открийте го в аптечната мрежа или онлайн на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари