безсъние

Много от нас са страдали от безсъние в някакъв етап от живота си. Този проблем понижава значително качеството на живот, защото сънят е важен за това да сме бодри и пълноценни. Когато е нарушен цикълът сън-бодърстване се наблюдава повишена тревожност, нервно напрежение, покачване на теглото, невъзможност за концентрация, силно главоболие и дори е възможно да се стигне до депресия.

Безсънието често е битка със собственото ни съзнание. Колкото повече мислим за проблема, толкова по-трудно е заспиването. Но отвъд психологическата борба, дали не оказват влияние и някои генетични особености?

Ново проучване определя някои гени като причина за безсъние

Екип от учени от Университета в Амстердам и от Холандския Институт по Неврология се стреми да идентифицира генетични фактори, които са причина за безсъние. За тази цел е проведено проучване, което се осъществява чрез сканиране на генетични маркери в пълен комплект от човешко ДНК в опит да се открият генетични вариации, типични за определени заболявания. Учените фокусирали вниманието си и по-тясно върху гените, като изследвали връзките между генетичните вариации в рамките на един ген.

Безсъние – доказан споделен генетичен произход с други заболявания

Новото проучване обхваща 113 006 души. В него са установени седем гена, свързани с безсънието. Освен това учените открили, че някои от тези гени са свързвани и с други състояния. Най-сериозната генетична асоциация с безсънието е свързана със синдрома на неспокойните крака.

Други състояния, чиято генетична основа се припокрива с тази на безсънието, включват тревожни разстройства, депресия и влошено цялостно благосъстояние.

„Това е интересно откритие, тъй като тези характеристики обикновено вървят ръка за ръка с безсънието. Сега вече знаем, че отчасти това се дължи на споделена генетична основа“, споделя един от ръководителите на изследването.

Установени са и генетични различия между половете – резултатите показват, че основно при хора над 50-годишна възраст, 33% от жените страдат от безсъние, докато при мъжете процентът е 24%. Това предполага, че различни биологични механизми водят до безсъние при мъжете и жените, заключват научните изследователи.

Безсъние – проблем, за който има решение

За здравия и пълноценен сън от съществено значение е производството на мелатонин в организма, но също така е важно човек да е спокоен и лишен от излишни тревоги. Затова, когато различни фактори влияят върху нормалното количество на мелатонин в организма, е добре да се помисли за прием на естествения хормон на съня от външен източник.

Природният и напълно безопасен продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night има за цел да осигури спокоен и пълноценен сън на хора, които страдат от безсъние. Комбинацията между мелатонин и Валериана го правят изключително ефективен, тъй като са в правилните пропорции и взаимно усилват ефектите си.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари