проблеми при заспиване

През последните 2 години зачестяват оплакванията от проблеми при заспиване сред възрастните. Затова в следващите редове споделяме кои неподозирани „виновници“ влошават качеството на нощната отмора и как да им противодействате по натурален начин.

Използвате дигитални устройства преди сън

За мнозина заспиването със смартфон в ръка е ежедневна практика, но според експертите употребата на дигитални устройства в леглото влошава качеството на нощната отмора. Причината е синята светлина, която излъчват екраните им. Под нейно влияние производството на мелатонин, наричан още хормон на съня, се отлага, с което се нарушава естествения механизъм на заспиване. За да се радвате на качествена нощна отмора, е препоръчително да не използвате смартфон, таблет, компютър или телевизор в часовете преди лягане или при събуждане през нощта.

Чести пътувания – предпоставка за проблеми при заспиване

Екскурзиите са лесно достъпно удоволствие в днешно време, но те нерядко са съпътствани от така наречения „джет лаг“ ефект (при често пътуване със самолет) Това състояние се характеризира с трудности при заспиване, чувство за хронична умора и отпадналост, предизвикани от смяната на часовите зони. Нарушенията на съня се дължат на смущения в циркадния ритъм, които „объркват“ биологичния часовник. Възможно е цикълът сън-бодърстване да се наруши при смяна на часовата зона и да изпитвате нужда от дрямка през светлата част на деня или да будувате през нощта.

Спортувате в неподходящо време

Тренировките се свързват с редица ползи за здравословното състояние, като генерално помагат и при проблеми със съня. Но има една малка уловка. Ако практикувате интензивни и продължителни физически натоварвания преди лягане, ефектът ще е по-скоро разбуждащ. Причината е, че високо-интензивните упражнения предизвикват физиологични промени, които е възможно да отложат заспиването. Затова е по-добре да оставите тези тренировки за светлата част от деня. А преди лягане може да заложите на някои разтоварващи упражнения с доказан ефект, като дълбоко дишане и прогресивна мускулна релаксация.

Разчитате да „наваксате“ със съня през уикенда

Тази практика е популярна за работещия човек, защото времето за сън през седмицата все недостига. За съжаление „наваксването“ със съня не работи в полза на режима ни. Промените на времето за лягане и за събуждане през почивните дни е възможно да объркат биологичния часовник и да задълбочат проблемите със заспиването. Истината е, че мозъкът обича придържането към редовен и предвидим режим. За да изградите такъв е добре да лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, като отделяте поне 7 часа за нощна отмора през тъмната част на денонощието.

Природен продукт, който е дългосрочно решение на неприятните проблеми при заспиване

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е напълно натурално средство с доказано действие срещу безсъние. Всяка капсула на продукта съдържа оптимални количества от хормона на съня мелатонин и лечебната билка Валериана. Активните съставки са съчетани така, че работят в пълна синергия и се отразяват благоприятно на нервната система. Мелатонинът регулира биологичния часовник и нормализира цикъла сън-бодърстване. Валериана е доказано средство за справяне с нервното напрежение. Резултатът при редовен прием на продукта е по-лесно заспиване, удължена продължителност и по-добро качество на нощната отмора. Продуктът е удобен за дълговременно придържане към терапията и е икономически изгоден – дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Няма данни за странични ефекти или противопоказания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари