проблеми със съня

Добре известен факт е, че жените по-често страдат от проблеми със съня. С напредване на възрастта половото разграничение в този аспект става сериозно и при хората над 60-годишна възраст засегнатите от проблеми със съня жени са почти 2 пъти повече от мъжете.

Установяването на тази статистика е причина научен екип от Университета МакГил в Монреал (Канада) да проследи циркадните ритми на група жени и мъже на една и съща възраст, пребиваващи по време на проучването при напълно подходящи за осигуряване на нормален сън условия на средата. Целта на проучването била да установи конкретната причина за статистически по-честите проблеми със съня при жените – дали те са провокирани от хормоналните различия, биологичния часовник или друга причина.

Причини за по-честите проблеми със съня при жените

По време на проучването са проследени няколко аспекти на съня при двата пола – секреция на мелатонин, настъпване на вечерната сънливост и сутрешната бодрост, и нива на половите хормони.

Обработката на резултатите показва 2 особености при женския пол, които имат съществено значение за съня и са в основата на по-честите проблеми с него при жените:

  • биологичният часовник на жените „избързва“ с около 2 часа спрямо мъжкия, т.е. на жените им се приспива в по-ранен час вечер
  • жените спят по-повърхностно, събуждат се по-често нощем и се будят по-рано сутрин, т.е. усещането за бодрост настъпва в по-ранен час

Тези 2 важни особености обясняват защо проблемите със съня са по-чести при жените, отколкото при мъжете, дори в случаите, когато представителите на двата поля си лягат по едно и също време и няма фактори, които да саботират съня им. В повечето случаи, особено когато си лягат по-късно, жените вече са прескочили оптималния си час за заспиване, тъй като биологичният им часовник естествено предразполага към по-ранно лягане. Това обяснява защо на жените, които си лягат дори малко по-късно от обичайното, им е много по-трудно да заспят и да се радват на дълбок и пълноценен сън. Забързаното ежедневие в наши дни почти не дава възможност на жените да се съобразяват с естествените нужди от по-ранно лягане, обосновани от леко избързващия им биологичен часовник. Затова в модерното общество именно жените са по-честите жертви на хронични проблеми със съня. Посочените данни обясняват също защо жените по-трудно понасят работата на смени и защо по-често страдат от т.нар. джет- лаг ефект след смяна на часовите зони при полет.

Ефикасното природно средство срещу проблеми със съня

Ефикасно средство за справяне с проблемите със съня е природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night.

Виватонин Лека Нощ предлага ефикасно решение срещу всички посочени нарушения на съня: разстроения биологичен часовник, трудното заспиване вечер, честото събуждане нощем, джет-лаг ефекта, недоспиването при работа на смени и др.

Ефектът на Виватонин Лека Нощ е гарантиран от уникалната комбинация от природни съставки. Той включва взаимно допълващите ефекта си екстракт от Валериана и мелатонин – т.нар. хормон на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари