проблеми с паметта

Много от нас са склонни да оправдаят своите проблеми с паметта със забързаното ежедневие или с напредващата си възраст. В повечето случаи грешат. Затова специалистите съветват преди да припишем слабата си памет на каквато и да била причина, да се опитаме да се наспим добре. Оказва се, че към днешна дата хроничните проблеми със съня са основна причина за отслабващата памет. Влиянието на недоспиването като фактор, провокиращ проблеми с паметта, е много по-силно в сравнение с възрастта и дори стреса.

Проблеми с паметта вследствие на проблеми със съня

Паметта като основна способност на мозъка да съхранява информация е следствие от 3 последователни процеса:

  • придобиване на информацията
  • затвърждаване, или консолидиране на тази информация
  • припомняне на части от нея при нужда

Пълноценният сън има основна роля за нормалното протичане на всички мозъчни функции, в това число и за паметта във всеки от посочените й аспекти.

Научните данни много ясно илюстрират връзката между паметта и съня. Редица клинични проучвания показват, че пълноценният сън след периоди на усилено запаметяване на нова информация стимулира образуването на нови синапсни връзки в мозъка. Колкото повече са те, толкова по-бързо и комплексно ще се използва въпросната информация, т.е. паметта ще бъде по-силна.

От друга страна, проблемите със съня, и особено хроничното недоспиване, доказано влошават паметта. Причина за това е фактът, че именно по време на сън се извършва процесът на консолидиране на паметта и затвърждаване на информацията, получена от мозъка през деня. Това не само позволява бързия достъп до тази информация в бъдеще, но и освобождава мозъчните центрове за запаметяване на нови данни след събуждането. Затормозяването на тези процеси при хронични проблеми със съня е основна причина за поява и на съпътстващите проблеми с паметта.

Тази връзка е налице при хора на всякаква възраст, а подобряването на съня е ключов фактор за укрепването на паметта им. От значение е както удължаването на съня, така и подобряването на качеството му.

Пълноценен сън за силна памет

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night предлага рационална комбинация от природни съставки за подобряване на съня. Той се препоръчва като ефикасно, безопасно и трайно решение за хората, при които проблемите с паметта са провокирани от хронични проблеми със съня.

С състава на Виватонин Лека Нощ са включени хормонът мелатонин, улесняващ заспиването, и екстракт от Валериана за намаляване на тревожността и осигуряване на дълъг и спокоен сън. Рационално подбраният състав на Виватонин Лека Нощ го превръща в първи избор при различни разстройства на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари