продължителен сън

Определено има положителна връзка между продължителен сън и по-силна ваксина. Това се потвърждава за пореден път от резултатите от скорошен мета анализ, публикуван в сп. Current Biology. Данните категорично показват, че хората, които спят седем или повече часа нощем, произвеждат повече антитела от спящите по-малко.

„Осигуряването на здравословен сън през нощта не само повишава ефективността на ваксината, но и увеличава продължителността на нейната защита“. Коментарът е на Еве ван Каутер, почетен професор в Чикагския университет и старши автор на изследването.

Продължителен сън и влиянието му върху ефекта от ваксината

През 2002 г. Ван Каутер и водещата авторка Карин Шпигел правят забележително проучване за влиянието на съня върху ваксинацията. За да го актуализират, те съпоставят и анализират резултатите от 7 научни изследвания за ваксини срещу вирусни инфекции (по-специално грип, хепатит А и B).

Изследователките сравняват отговора на антителата при ваксинирани, които спят от 7 до 9 часа на нощ, с този при спящите под 6 часа. В крайна сметка откриват убедителни доказателства, че сънят под 6 часа на нощ намалява имунния отговор към ваксината. И тук нещо интересно. Отделен анализ показва, че констатацията касае само мъжете. Оказва се, че ефектът, който оказва продължителността на съня върху производството на антитела, е променлив при жените. Като обяснение за това учените посочват колебанията в нивото на хормоните в женския организъм.

Едно важно уточнение

„От имунологични изследвания ни е известно, че половите хормони оказват влияние върху имунната система. Що се отнася до жените, имунитетът при тях се влияе от менструалния цикъл, приемът на контрацептиви и от менопаузалния статус. За съжаление обаче, нито едно от анализираните от нас проучвания не предоставяше данни за хормоналните нива“, уточнява Шпигел.

Резултатите показват също, че ефектът от недостатъчния сън върху нивата на антителата след ваксина е най-осезаем при хората между 18 и 60 години. Това може да се обясни с факта, че по-възрастните от 65 години като цяло се нуждаят от по-малко сън и това е нормално.

Силата на природата е на наша страна в осигуряването на качествен и продължителен сън

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е изпитано природно решение за постигане на здрав сън. Продуктът е безопасна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства. Не води до привикване и пристрастяване. Формулата на успеха му е в рационалната комбинация от мелатонин и екстракт от Валериана с най-високо количество биологично активни вещества.

Двете съставки се допълват по невероятен начин. Мелатонинът регулира биологичния часовник и има хипнотично действие. Екстрактът от Валериана успокоява нервната система и хармонизира съня. Ефектът от всичко това е по-продължителна и качествена нощна отмора.

Приемът е максимално удобен – само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари