сън ваксина

Пълноценният сън помага на всяка разрешена ковид ваксина да работи по-добре. Експертите са единодушни по този въпрос.

Повече за положителната връзка между качественият сън и по-високата ефективност на всяка одобрена ваксина за коронавирус

Дали е нужно да се полага специална грижа за съня в нощите преди и след ковид ваксинацията? Това се питат на страниците на сп. Lancet шведските имунолози Кристиан Бенедикт и Джонатан Седернес в разгара на ваксинационната кампания. Въпросът е напълно оправдан.

„Според предишни проучвания продължителността на съня по време на ваксинация срещу вирусни инфекции би могла да повлияе на имунния отговор“. Това е коментарът на двамата специалисти. Те онагледяват казаното с пример за противогрипни ваксини, чиито ефект е изследван подробно преди десетилетия. От думите им става ясно, че 10 дни след ваксинацията срещу сезонен грипен вирус през 1996-1997 титрите на IgG антитела:

  • при лица, ваксинирани след 4 нощи с по 4 часа сън, са наполовина на тези при лица с нормален сън

И още – оказва се, че…

  • недоспиването в нощта след ваксинацията срещу грипен вирус през 2009 г. води до намалено производство на антитела

Това обаче се наблюдава само при мъжете, но не и при жените.

Бенедикт и Седернес признават, че все още не е изяснено специфичното въздействие, което оказва съня върху ефекта на ковид ваксината. Те обаче подчертават, че е доказано, че сънят в нощта след ваксинацията е изключително важен. „Има едно интересно наблюдение. Секрецията на интерферон гама (IFN γ) при хора, спали добре в нощта след първата доза, е по-изразена от 0 до 8 седмица. За сравнение служат ваксинирани с първа доза лица, които са будували в същата тази нощ“, казват специалистите.

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че интерферон гама (IFN γ) е цитокин с жизненоважно значение за имунната система. С негова помощ тя се адаптира и реагира ефикасно на определени вируси, бактерии и паразити.

Накратко – крепкият сън подпомага имунната защита на организма, а оттам и действието на всяка ковид ваксина

За нормална продължителност и оптимално качество на съня специалистите по медицина на съня у нас (сомнолози) препоръчват:

Продуктът е изцяло природен. Успешно замества синтетичните сънотворни лекарствени средства, без да води до привикване и пристрастяване.

Активни вещества са:

Продуктът се препоръчва при безсъние, нервно напрежение (стрес) и неврози. Редовният прием по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън улеснява заспиването, намалява нощните събуждания, снема тревожността.

Безопасен при продължителна употреба. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари