Т.нар. сегментиран сън е състояние, от което се оплакват все повече хора. При него е налице често събуждане през нощта и невъзможност за получаване на дълъг и пълноценен сън. За поява на проблема съдействат редица причини, особено в съвременния динамичен свят. Последствията при сегментиране на съня обаче не закъсняват. Страдащите от сегментиран сън трябва да следят за появата на определени признаци. Те сигнализират, че са необходими мерки за подобряване на съня. В настоящата статия ще посочим подходящо природно средство за справяне с все по-честия проблем сегментиран сън.

Сегментиран сън

Проучване на Националния институт по ментално здраве в САЩ показва, че сегментираният сън всъщност не е нещо необичайно. Той е типичен за повечето висши животни, а много вероятно е при хората да е отпаднал чисто еволюционно. Учените посочват, че дори в прединдустриалните времена за много от хората е било нормално сънят им да е сегментиран и да се събуждат по няколко пъти нощем. Днес обаче накъсаният и сегментиран сън се разглежда като сериозно неудобство. От една страна влошава качеството на живот на засегнатите, а от друга – може да доведе и до трайни последствия.

Причини за сегментиране на съня. Забързаният и стресиращ начин на живот в наши дни се разглежда като основна причина за проблема сегментиран сън. Останалите причини имат строго индивидуални прояви при отделните хора, но като най-често срещани се посочват следните:

  • тревожност
  • чести пътувания със смяна на часовите зони
  • нарушения в циркадните ритми, поради стоене до късно вечер или работа на смени

Макар и различни в същността си, посочените фактори имат еднакво влияние върху организма, с което провокират сегментиран сън. Всички изброени фактори влошават секрецията на т.нар. хормон на съня мелатонин, с което нарушават значително качеството на съня.

Сегментиран сън – симптоми. Хората със сегментиран сън би следвало да съблюдават за появата на характерни оплаквания като:

  • отслабване на концентрацията
  • трудности с фокусиране на вниманието
  • честа сънливост през деня
  • предприемане на необичайни рискове и др.

Организмът има възможността да се приспособи към редица натоварващи го състояния и сегментираният сън е едно от тях. Възможно е честото събуждане през нощта да не създава сериозни оплаквания в началото, но при хронифициране на проблема такива се появяват. Добрата новина е, че може да се разчита на изцяло природни продукти за преодоляване на оплакванията при сегментиран сън.

Ефективно природно средство срещу сегментиран сън

Отдавна е известно благоприятното влияние на Валериана върху емоционалното състояние, а оттам – и върху качеството на съня. Валериана снема тревожността и успокоява съзнанието. Това е от огромно значение за справяне при сегментиран сън.

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Валериана. За допълнително засилване на позитивния ефект върху съня към нея е прибавен и хормона на съня – мелатонин. Комбинирането на двете съставки е идеалното решение при сегментиран сън, защото:

  • мелатонинът улеснява заспиването вечер
  • валериана осигурява дълъг и продължителен сън, непрекъсван от нощни събуждания

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари