сънни разтройства

Към сънни разтройства спадат проблеми със съня, свързани с неговото качество, време и продължителност. Те често влошават качеството на живот на засегнатите и затрудняват изпълнението на ежедневните дейности.

Инсомния – №1 сред основните сънни разтройства

Инсомния или безсъние, е най-често срещаното разтройство на съня. Характеризира се с повтаряща се трудност за заспиване или продължаване на съня. Хората, страдащи от инсомния, често през деня изпитват силна сънливост и произтичащи от нея когнитивни нарушения.

Преходно или краткосрочно безсъние може да се появи след стресиращо събитие, работа на смени или джет лаг. Безсънието се смята за хронично състояние при невъзможност за заспиване повече от 3 пъти седмично, в продължение на поне 3 месеца.

Различни фактори могат да предизвикат безсъние. Сред тях са лоши навици на сън, нарушения на дишането и други медицински състояния, хормонални промени и нарушени циркадни ритми.

Сънна апнея

Сънната апнея е често изпитвано нарушение на дишането, свързано със съня. Изразява се в периодично спиране на дишането за кратък период от време. Тези епизоди на сънна апнея водят до намаляване нивото на кислород в кръвта, при което човек се буди рязко, за да си поеме въздух. Силното хъркане е типичен симптом на сънна апнея.

Съществуват два вида сънна апнея. Обструктният тип се дължи на блокиране на горните дихателни пътища. Централната сънна апнея е в резултат на спиране на изпращането на сигнали от мозъка до мускулите, отговорни за процеса на дишане.

Нарколепсия – сред опасните сънни разтройства

Хората с нарколепсия не могат да контролират своя цикъл сън-бодърстване. Засегнатите изпитват много силна умора през деня, дори и при набавяне на достатъчно количество сън през нощта. Тя довежда до непреодолима нужда за сън и т.н. „атаки на съня”. Те се изразяват във внезапно заспиване за определено време, независимо от обстоятелствата и заобикалящата среда. Това прави нарколепсията особено опасна.

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е двигателно разтройство, свързано със съня. Обяснява се с различни по вид неприятни усещания в долните крайници по време на сън. Изразява се с огромната нужда засегнатият да движи краката си, когато те са в почивка. Различни фактори могат да допринесат за развитие на синдрома, като сред основните са анемия, бременност и затлъстяване.

Парасомнии

Парасомниите са поведенчески разтройства на съня, които водят до необичайно поведение преди заспиване или по време на сън. При тези сънни разтройства може да се наблюдава говорене, викане, движение на ръцете и краката, ходене на сън, секс и други. Считат се за особено сериозни, тъй като могат да представляват опасност за спящия и хората около него.

Решение за подобряване на съня при сънни разтройства

Общото между всички сънни разтройства е нарушаването на здравословната нощна почивка. При липса на сън, първата мисъл на страдащите е да потърсят сънотворен препарат. Синтетичните продукти обаче, не решават дългосрочно проблемите, и има голяма опасност за привикване към постоянната им употреба. По-добрият, естествен и безопасен начин за подобряване на съня, е прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът съдържа единствено природни съставки – стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин. Действията му са насочени към улесняване на заспиването, намаляване на събужданията и удължаване на съня. Справяне с инсомнията и премахване на стреса и напрежението чрез естествено успокояване на нервната система. Резултатът е здрав сън, по-добро настроение, концентрация и работоспособност през деня. Продуктът решава трайно нарушенията на съня. Няма странични ефекти при продължителен прием.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари