Тревожност – не я пренебрегвайте

Световната здравна организация определя тревожността като най-инвалидизираща психиката болест. Данните показват, че нежният пол попада по-често в цикъл на отчаяние и пасивност, защото има по-слабо усещане за контрол над живота си, в сравнение със силния пол.

Тревожност – причини

Като една от причините за тревожност при жените се посочва хормоналния дисбаланс. Хормонът на стреса кортизол, половите хормони (прогестерон и др.), и хормоните на щитовидната жлеза са от една и съща хормонална верига. Когато нивата на стрес са високи, прогестеронът и хормоните на щитовидната жлеза намаляват, което може да доведе до потиснатост и мрачни настроения. Други причини за паника и тревожност може да е прекомерния прием на кофеин, никотин, алкохол и лекарства. Възможно е тревожността да се дължи и на хипогликемия (понижени нива на кръвна захар) или хранителни алергии.

Тревожност, стрес и меланхолична депресия – взаимно свързани ли са?

За разлика от обикновената депресия, която може да е резултат от лош ден в офиса или у дома например, меланхоличната депресия е реакция на хроничен стрес, при която мозъкът не иска да „изключи“ и това затруднява спането. Сигналите на стрес в мозъка създават хронична тревожност, а тялото е в състояние на свръхвъзбудимост.

Хронична тревожност = нарушен сън

Хроничната тревожност е патологично състояние, което се характеризира с понижено настроение, тревога, раздразнителност и ненужно повишена бдителност. Вследствие на всичко това се нарушава и сънят. Други последствия от хроничната тревожност са отслабеният имунитет, нервността, лошото храносмилане, проблеми с концентрацията, повишеното кръвно налягане и постоянната хронична умора.

Кой природен продукт помага при тревожност?

Изцяло природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night съдържа комбинация от мелатонин (хормон на съня) и екстракт от валериана. Виватонин Лека Нощ се препоръчва на всички жени и мъже, страдащи от тревожност, безсъние и депресия, които искат да повишават качеството си на живот. Виватонин Лека Нощ улеснява заспиването, удължава продължителността на съня, намалява честотата на събужданията през нощта и допринася за премахване на нервното напрежение, стреса, тревожността.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари