тревожно разстройсто

Хората с тревожно разстройство са най-честите жертви на хронично безсъние. В основата на проблема стоят фактори като трудно заспиване и често събуждане през нощта, породени от силната тревожност. Причината тревожното разстройство често да предизвиква проблеми със съня се крие във факта, че проявите на този психологически проблем се засилват именно вечер преди лягане.

Ще предложим няколко препоръки на специалисти в областта, спазването на които ще намали вечерната тревожност и ще подобри хигиената на съня ви.

За да не е подвластен сънят ви на вашето тревожно разстройство

Различните типове тревожно разстройство изискват съответното време, за да отшумят проявите им. Това важи и за проявите, засягащи негативно съня. За по-бързото им отшумяване специалистите дават следните препоръки:

осигурете си достатъчно време за сън. Установено е, че хората около средна възраст се нуждаят от поне 8 часа време за сън всяка нощ. Това помага за подобряване на настроението и справяне със стреса и тревогите.
Проявите на тревожно разстройство затрудняват заспиването и голяма част от времето в леглото преминава в бодърстване. Затова се препоръчва хората с тревожно разстройство да си осигуряват повече време за сън и по възможност да си лягат по-рано.

изградете си улесняващи заспиването навици. Бързото и лесно заспиване е в известна степен и въпрос на навик. Ако си изградите система от навици, които да повтаряте редовно преди лягане, организмът ви ще свикне с тях и ще ги възприема като естествена подготовка за заспиване. В това число влизат четене, взимане на душ, йога упражнения и др.

опитвайте се да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден. Тук също важи правилото за приспособяване на организма. Придържайте се към тази програма дори през почивните си дни, поне до момента, в който усетите позитивния ефект от нея.

избягвайте приема на определени храни и напитки вечер. В това число влизат кофеиновите напитки, алкохолът и сладките храни. Те имат възбуждащ съзнанието ефект и допринасят за задълбочаване на проблемите със съня. Хората с тревожно разстройство са сред най-силно податливите на негативния им ефект.

– приемайте продукти, които едновременно подобряват съня и снемат тревогите. Такива продукти, при това напълно естествени, съществуват и се прилагат много успешно. Водещ сред тях е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Съдържа мелатонин и висококачествен екстракт от валериана.

Мелатонин, известен като хормон на съня, улеснява заспиването, а екстрактът от валериана намалява стреса и тревожността и помага за поддържане на дълъг и пълноценен сън.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари