подобряване на качеството на съня

Вземането на мерки за подобряване на качеството на съня при възрастните хора е силно препоръчително. Именно те страдат най-често от нарушения на нощната почивка. А лишаването от необходимите часове за качествен сън може да предизвика редица проблеми със здравето.

Придържане към график за подобряване на качеството на съня

Човешкото тяло свиква на графиците. За това често сутрин се будим по едно и също време без аларма, а вечер ни се приспива, когато настъпи определен час. За да не се разтройва качеството на съня, опитайте да се придържате към график за сън. Спазвайте го и през уикендите, или когато сте на почивка. Редовният график за сън помага да поддържате синхрон с вътрешния си циркаден ритъм.

Намаляване или преустановяване на дневните дрямки

Често по-възрастните хора взимат кратки дрямки през деня. Но твърде многото дрямки, особено тези в късния следобед, могат да се отразят негативно върху качеството на нощния сън. Постарайте се да редуцирате броя на дрямките през деня, или ако е възмножно – напълно ги преустановете.

Внимателно с напитките

За добър нощен сън трябва да внимавате с три вида напитки – водата, кафето и алкохолните питиета. Хидратирайте се добре през деня, но преустановете приема на големи количества вода три часа преди сън. Така ще намалите риска от често нощно събуждане за посещение на тоалетна. Не приемайте много кофеинови напитки през деня, както и не пийте кафе до 8 часа преди лягане. Също така внимавайте с консумацията на алкохол. Ако има такава, нека бъде много умерена и не непосредствено преди сън.

Преразглеждане на приеманите медикаменти

Приемът на определени медикаменти може да повлияе качеството на съня. Ако изпитвате съмнения, че някое лекарствено средство разваля нощния ви сън, задължително се консултирайте с лекуващия си лекар.

20 минути за подобряване на качеството на съня

Ако си легнете и не заспите до 20 минути, станете от леглото и отидете в друга стая. Почетете леко четиво, послушайте релаксираща музика или медитирайте, докато не почувствате умора. Това правило важи и ако се събудите посред нощ. Постарайте се да не гледате часовника, докато се опитвате да заспите. Тази наглед безобидна практика може да затрудни заспиването и да разстрои съня ви.

Прием на мелатонин за естествено подобряване на качеството на съня при възрастните хора

Мелатонинът е естествен хормон, който ни подсказва кога е време за сън и кога трябва да се събудим. Нивата му започват да се покачват вечер, след залез слънце, и намаляват през деня. Количествата му намаляват и естествено с напредване на възрастта. За да си осигурят възрастните хора качествен сън всяка нощ, е добре да започнат прием на природно средство с мелатонин. Подходящ продукт е Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа комбинация от стандартизиран екстракт от Валериана и високо количество мелатонин – 5 мг. Действието му е насочено към овладяване на нарушенията на съня и осигуряване на пълноценна нощна почивка. Спомага за успокояване на нервното напрежение, регулиране на циркадните ритми, улесняване на заспиването и редуциране на нощните събуждания. Удължава продължителността на съня, а на сутринта човек се чувства отпочинал, зареден с енергия и с по-висока концентрация.

Продуктът няма моментален ефект. Съдейства за дълготрайно решение на проблемите със съня. Не води до привикване и няма противопоказания.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари