хронично безсъние

Много хора свързват физическата и психическата умора със сънливостта. Истина е, че безсънието омаломощава организма и предизвиква признаци на умора, които бързо изчезват след нормализиране на съня. Много често обаче хроничното безсъние и хроничната умора се проявяват като независими едно от друго състояния. Факт е, че много хора страдат едновременно от хронично безсъние и умора и въпреки че са преуморени, не могат да спят добре. Защо се получава така и в кои случаи е възможно двата проблема да се овладеят едновременно?

Хронично безсъние – причини

Сред основните причини за честите проблеми със съня се открояват фактори като:

  • хормонални проблеми – недостатъчна секреция на хормона на съня мелатонин
  • стоене до късно нощем, особено, ако е свързано с използване на електронни устройства – компютър, телевизор, електронна книга
  • лоши хранителни навици – късна вечеря или прием на саботиращи съня храни и напитки
  • тревожност – това е ключовата причина за хронично безсъние и честа поява на проблеми със съня. Тревожността затруднява заспиването вечер и често се асоциира с допълнителни прояви като често събуждане през нощта и недоспиване. Именно тревожността е свързващият фактор между безсънието и хроничната умора.

Хронична умора – причини

Хроничната физическа и психическа умора може да са резултат от редица фактори. Ето някои от тях:

  • смяна на сезоните – най-отчетлив пример за силното влияние на този фактор са повсеместните случаи на т.нар. пролетна умора
  • анемия, проблеми с щитовидната жлеза и др. здравословни проблеми
  • тревожност – натрупването на прекомерен стрес и невъзможността за справяне с него е причина за сериозно физическо и психическо изтощение, водещо до хронична умора, дори при напълно здрави хора.

Ясно е, че тревожността действа като провокиращ фактор за появата и на хронично безсъние, и на хронична умора. Важно е хората, при които са налице и двете състояния, да се консултират със специалист за установяване на подлежащите причини. В случаите, когато тревожността е причината за появата им, и двата проблема може да се решат едновременно с едно комплексно, при това природно средство.

Трайно решение при хронично безсъние и умора, породени от тревожност

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night предлага безопасно и трайно решение при тревожност и асоциираните с нея проблеми със съня.

Виватонин Лека Нощ съдържа оптимални дози екстракт от Валериана и от естествения хормон на съня мелатонин. Именно валерианата намалява тревожността и приемана вечер значително улеснява заспиването. В комбинация с мелатонина двете съставки помагат за справяне с хроничното безсъние, подобряват качеството на съня, осигуряват бодрост през деня и може да помогнат за справяне с проявите на хронична умора.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари