час за сън

Вечерният час за сън е в пряка връзка със здравето на сърцето. Това става ясно от проучване на английски учени. То е публикувано в European Heart Journal – Digital Health (EHJDH) – онлайн списание, издавано от Европейското общество по кардиология (ESC). Повече подробности – в следващите редове.

Час за сън около 22:00-23:00 ч. пази сърцето

Изследователите използват данни от UK Biobank – широкомащабна биомедицинска база данни, базирана на населението и поддържана от здравни и правителствени агенции. За целите на проучването членовете на екипа анализират информацията на 88 026 души за периода от 2006 до 2010 г. Средната възраст на участниците е 61 години. Приблизително 58% от всички са жени. Данните за часа на заспиване вечер и за часа на ставане сутрин са събирани в продължение на 7 дни. Това се случва чрез специално устройство на китката на доброволците.

Участниците отговарят на въпроси, касаещи здравето и начина им на живот. Подлагат се на оценка на сърдечно-съдовото здраве.

За среден период на проследяване от 5,7 години 3172 от доброволците (3,6%) развиват сърдечно-съдови заболявания. При анализа на данните учените забелязват, че честотата на заболяванията е:

  • по-висока при хората, които заспиват около или след полунощ
  • по-ниска при хората, които заспиват между 22:00 и 23:00 ч.

След като вземат предвид променливи като възраст, пол, продължителност на съня, тегло и тютюнопушене, изследователите установяват, че…

Рискът от развитие на сърдечно-съдово заболяване е:

  • 25% по-висок при участниците, които заспиват около или след полунощ
  • 12% по-висок при доброволците, които заспиват между 23:00 и 24:00 ч.
  • 24% по-висок при хората, които заспиват преди 22:00 ч.

„Все още не е изяснена причинно-следствената връзка между часа на заспиване и сърдечното здраве. Едно обаче е ясно – прекалено ранното и късно лягане могат да имат неблагоприятни последици за сърцето“. Думите са на главният автор на изследването д-р Дейвид Планс от Университета Ексетър във Великобритания.

Перфектен час за сън нощем с помощта на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Nightприродна алтернатива на успокоителните и сънотворни лекарства, без опасност от пристрастяване и вреда за здравето. Активни съставки във формулата са мелатонин и екстракт от Валериана. Те се допълват взаимно и засилват цялостния ефект на продукта.

Редовният и продължителен прием по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън спомага за:

  • спокойна нервна система
  • лесно заспиване
  • непрекъснат, отморяващ и пълноценен сън

Продуктът е с отлична поносимост. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да бъде закупен в аптеките в страната или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари