причини за тревожност

Болшинството от хората, страдащи от трудно заспиване, посочват една и съща причина за този проблем – прекалената тревожност. Данните от отделните случаи показват сходство и по отношение на основните причини за тревожност – лични, семейни или служебни проблеми, прекалено излагане на стрес през деня и др.

Интересно скорошно проучване обаче показва кои са подлежащите или с други думи “скрити” причини за тревожност, които косвено провокират и проблемите със съня.

Според Американската асоциация по проблемите на тревожността и депресията около 18% от световното население страда от тревожност или форма на тревожно разстройство. Последиците от тези проблеми далеч надхвърлят личния живот на засегнатите. Поради това на тревожността се гледа като на проблем с голяма обществена значимост, причините за който трябва да бъдат изцяло изяснени.

Скрити причини за тревожност

Страх от неочакваното. Учени от Илинойския университет в Чикаго изказват предположение за ключовата роля на тази причина за тревожност. Научният екип провежда специално проучване, доказващо, че повечето хора, които заспиват трудно вечер, имат изострена чувствителност към непознатото. Вечер преди заспиване последствията от нея са най-осезаеми, което съответно затруднява заспиването.

Злоупотреби с алкохол и лекарства. Научните данни по отношение влиянието на алкохола върху съня са противоречиви. Все пак повечето данни сочат, че ефектът е по-скоро негативен. Едно питие вечер преди лягане може и да улесня заспиването, но влошава качеството на съня и причинява често събуждане нощем. Подобни данни има и за някои сънотворни лекарства и антидепресанти, прилагани при тревожност и проблеми със съня. Злоупотребите с тях също може да доведат до нарушения на съня.

Кофеин. Кофеиновите напитки имат доказано ободряващ ефект и би следвало да подобряват емоционалното състояние. Как тогава кофеинът се нарежда сред възможните причини за тревожност? Проучването на американските специалисти показва, че самият кофеин не провокира тревожност, но влошава тежестта на симптомите при хората, страдащи от хронична тревожност.

Намаляване на тревожността и улесняване на заспиването

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night предлага възможно най-добрата комбинация от съставки за едновременно намаляване на тревожността и улесняване на заспиването.
Висококачественият екстракт от Валериана успява да неутрализира негативния ефект на всички скрити причини за тревожност и да осигури пълноценен сън. Хормонът на съня (мелатонин) от своя страна способства за по-безпроблемното и бързо заспиване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари