спокоен сън

Нарастващият брой на хора с проблеми със съня и задълбоченото проучване на тези проблеми доведоха до много полезно откритие. Ето кои често допускани грешки водят до трудно заспиване, често събуждане нощем и невъзможност за пълноценен сън.

Какво ни лишава от дълъг и спокоен сън? Ще се учудите колко често сами провокираме безсънието си

Обилна вечеря или прием на голямо количество течности непосредствено преди лягане. Всички знаем колко трудно се заспива, когато си лягаме скоро след вечеря. За справяне с неспокойния сън и безсънието е важно преди лягане да осигурим време на тялото си да преработи храната и напитките в стомаха.

Продължително бодърстване в леглото, когато не можете да заспите. На всеки се е случвало да си лежи дълго в леглото вечер и да се мъчи да заспи. Оказва се, че това е вреден навик. Леглото трябва да се асоциира единствено със сън. Продължителното бодърстване в него обърква мозъка и той все по-често ще асоциира лягането в леглото с чувството за тревожност и безсъние. Когато ви измъчва безсъние, би било добре да се занимаете с релаксиращи техники като четене или слушане на отпускаща музика. За предпочитане обаче е да се преместите от леглото си и да се върнете в него, когато усетите, че ви се приспива.

Поддържане на неподходяща температура в спалнята. По правило телесната температура се понижава през нощта. Това допринася за спокойствието и продължителността на съня. Идеалната стайна температура за улесняване на заспиването е около 18-20 градуса. Ако в спалнята ви е по-топло или по-студено, жизнените процеси в тялото се насочват към възстановяване и поддържане на оптималната телесна температура. Това активизира сетивата и води до свръхвъзбудимост, което от своя страна силно затруднява заспиването.

Използване на спалното помещение за друга цел, различна от спане. Поставянето на телевизор, компютър, телефон, конзолна игра и други уреди за забавление в спалнята също може да ви лиши от спокоен сън. Използването на подобни уреди преди сън възбужда мозъчните функции, което затруднява заспиването.

Алкохолно питие преди сън. То наистина ще отпусне съзнанието и може да улесни заспиването, но пък ще фрагментира съня ви. Алкохолът действа като стимулант, учестява пулса и възпрепятства навлизането в дълбоките фази на съня. През по-голямата част от нощта той е повърхностен, будим се лесно и често.

Намаляване на времето за сън, поради заетост. Много често не разполагаме с достатъчно време за приключване на дадена задача. Това принуждава много хора да жертват част от времето си за сън. Честото прилагане на тази техника е сред основните причини за поява на проблеми със съня.

Често променяне на времето за лягане вечер и ставане сутрин. Човек изгражда своите навици и сънят не прави изключение. Ако си лягате и ставате по едно и също време, тялото ви ще се научи да разпознава тези моменти и да се самонастройва за сън или бодрост. Ще се радвате на пълноценен сън.

Ефективно решение при проблеми със съня от различен произход

При проблеми със съня, породени от горепосочените причини, може да разчитате на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа мелатонин (хормон на съня) и високо качествен екстракт от валериана. Двете съставки осигуряват едновременно бързо заспиване и поддържане на дълъг и спокоен сън. Виватонин Лека Нощ действа комплексно за осигуряване на спокоен сън, без да предизвиква пристрастяване.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари