какво да не правим преди сън

Какво да не правим преди сън – това е въпрос, който вълнува много, защото безсънието е често срещано явление. Много хора се “приспиват”, разглеждайки различни неща в телефона, но всъщност – дигиталното нощно четене нарушава спокойния сън. А има и още неща, които трябва да избягвате, ако искате да заспите лесно.

Какво да не правим преди сън – използваме мобилния си телефон или таблет

Ярката светлина от телефони, таблети или телевизори сигнализира на тялото, че то трябва да остане будно, следователно и активно. Всеки, който използва такива устройства точно преди да заспи, трудно ще открие тайната за бързо заспиване. Също така, дигиталните уреди повишават и нивата на стрес, така че съветът ни е просто да ги изключите и вземете книга в ръце. Ако все още изпитвате трудности да държите ръцете си далеч от смартфона, то поне опитайте с по-затъмнен екран.

Проверяваме имейлите, които не сме могли да прочетем през деня

Вечер главата ви трябва да се освободи от цялото напрежение, натрупано през деня. Така че просто оставете работата настрани и не мислете за нея отново, до следващата сутрин. Проверката на служебните имейли може да причини стрес и да накара главата ви да се събуди отново, точно преди сън. А, когато това стане рутина, тялото ни вече не асоциира спалнята с място за почивка.

Какво да не правим преди сън – ядем твърде много мазнини

Мазните храни могат да съкратят REM (съкратено БДО – бързо движение на очите ) фазата, която е много важна за паметта. Това се случва бързо, особено при жените. Затова е препоръчително да не ядете твърде много храна преди лягане. Леките ястия и храни, богати на фибри като пълнозърнести продукти, както и сушени плодове, са по-добър вариант и подобряват качеството на съня.

Пием кафе или напитки, съдържащи кофеин

Кофеинът е стимулант – следователно, трябва да се консумира сутрин или през деня, но не и вечер. Общото правило е, че след 18:00 трябва да забравите за ароматното кафе. Напитките, съдържащи кофеин, скъсяват нощта и влошават качеството на сън.

Какво да не правим преди сън – консумираме алкохол

Въпреки че чаша вино ви кара да се чувствате замаяно, алкохолът оказва негативно влияние върху съня. Скъсява фазата на съня и понижава неговото качество. След консумацията на алкохолни напитки, телата ни започват да работят изключително усилено, за да преработят поетото количество течности. А, резултатът е неспокоен сън.

Какво да не правим преди сън, порокът на голяма част от населението – тютюнопушенето

Друга причина да стоите далеч от цигарения дим. Подобно на алкохола и кофеина, тютюнът също действа като стимулант. Запалването на цигара точно преди лягане, може да влоши безсънието и да ви накара да се събудите по-рано от обикновено.

Прием на твърде много вода – или какво да не правим преди сън

Ако пиете твърде голямо количество вода преди лягане, ще трябва да ставате често пъти до тоалетната. Ето защо е по-добре да приемете нормално количество течност, за да утолите жаждата си, а не да прекалявате.

Какво да не правим преди сън – твърде високи температури, смущаващи съня

Оптималната температура в спалнята трябва да е между 15 и 20 градуса. Много хора, често спят дори по-добре при по-ниски температури, въпреки че смятат, че качеството на съня им се подобрява, ако в стаята е горещо. Също, хубавото, когато е по-хладно в помещението е, че може да се сгушите в одеялата без да се изпотявате и да спите още по-добре.

А, ако въпреки всичко сънят не идва има природно решение

В случай че заспиването става трудно, а качественият сън е мираж за вас, специалисти препоръчват прием на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е 100% природен продукт, влияещ благотворно на нервната система. А, в резултат на неговия ефект, заспиването става много по-лесно, а сънят – качествен и дълъг. В това истинско медицинско откритие се съдържа мелатонин и екстракт от най-ефективната успокояваща билка – Валериана. В комбинация, те усилват ефекта си. Без странични реакции и без привикване. Може да го откриете в аптечната мрежа в страната или в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари