медитация за сън

Така наречената медитация за сън може да ви помогне да заспите по-бързо, ако често вечер лежите будни, а мислите в главата ви не спират. В статията ще откриете най-важните съвети, относно медитацията за сън и защо тя е толкова полезна.

Медитация за сън – има ли смисъл от нея?

Научно доказано е, че медитацията за сън помага при безсъние. Редовната медитация има много предимства – намалява стреса, насърчава концентрацията, подобрява физическото и психическото ви състояние. Също и ви помага да заспите, и да подобрите качеството на съня.

Учените смятат, че причините за това са, че редовната медитация за сън помага за успокояване на тялото и мислите. Сърдечният ритъм се забавя, следователно кръвното налягане спада. А, както знаете – проблемите със съня обикновено са предизвикани от стрес.

Съвети, които да приложите преди медитацията за сън

Ако сте начинаещ в медитацията – началото може да бъде трудно, но ако последвате нашите съвети, гарантирано, ще ви бъде по-лесно.

  • Изключете всички електронни устройства, поне 30 минути преди да започнете медитацията, защото “синята светлина” повишава мозъчната активност и възпрепятства освобождаване на хормона на съня, мелатонин.
  • Намалете осветлението, а вместо него може да осветите стаята, в която ще медитирате, със свещи или пък солна лампа.
  • Направете всичко, което имате за вършене, но преди медитацията. След като приключите вашия ритуал – заспете спокойно.
  • Бъдете търпеливи – за да научите как да медитирате правилно трябва да имате време и желание, за да овладеете това изкуство. Започнете с малко, по около 5 минути вечер, като постепенно увеличите до 20 минути.

Видове медитация за сън, които може да опитате

Първата медитация е на дишането, а за нея нямате нужда от нищо друго, освен от тиха стая, малко одеяло или постелка за йога.

  • Легнете по гръб удобно, а след това изпълнете крака и ръце встрани.
  • Затворете очи. “Преминете” през тялото си с ума, и ако откриете напрежение – опитайте се да отпуснете тези зони. Не забравяйте и лицето, отпуснете очи, чело и уста.
  • Сега се съсредоточете върху дишането си – нека бъде дълбоко през носа, като броите до 10. Издишайте отново през носа, броейки отново до 10. Повторете упражнението най-малко 10 пъти.
  • Бонус съвет – в случай че забележите, че мислите ви блуждаят – изместете концентрацията си. Опитайте се да следвате пътя на дъха си.

Следващата медитация, която ще ви представим, може би, ще ви стане любима – с музика. Тя е изключително подходяща за начинаещи. Представете си как успокояващ глас ви напътства по време на вашата медитация и ви помага да останете фокусирани върху духа и тялото си. Изберете подходяща музика и се отпуснете.

Последният вид медитация за сън е тази със сканиране. По време на т.нар. “сканиране” на тялото ви, вие се фокусирате върху различни части от него. Тази форма на медитация за заспиване насочва вниманието далеч от мислите ви, и в същото време освобождава напрежението в различни части от тялото.

  • Легнете отново по гръб, в удобна поза и изпълнете крака, и ръце отстрани. Затворете очи.
  • Вдишайте бавно и дълбоко през носа, и отново издишайте през носа. Усетете местата, където тялото ви докосва земята.
  • След това се фокусирайте върху лицето си като позволите на всяка част от него да се отпусне.
  • А, сега – насочете вниманието си към раменете и врата. Позволете им да се отпуснат.
  • Вече е ред на ръцете и пръстите – отпуснете и тях. След това се съсредоточете върху корема, бедрата, краката, стъпалата, пръстите на краката и гърба. Нека всички те се отпуснат.
  • Уверете се, че дишате дълбоко и бавно.

И така, нашият малък курс по медитация приключи – вече може да заспите спокойно.

Здрав сън с помощта на природата

Освен на медитацията за сън, може да се доверите на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night, който ще подобри качеството на вашия сън. Това е изцяло природен продукт, който съчетава в себе си рационална комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. С неговия редовен прием, вие си осигурявате лесно заспиване, продължителност на съня и по-малко нощни събуждания. Правилната дозировка е по 1 капсула вечер, около 30 до 60 минути преди сън. Продуктът е с висок профил на безопасност и се препоръчва за продължителна употреба, като не води до привикване.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари