акупунктура при безсъние

За подобряване качеството на съня все повече хора търсят алтернативни терапии, като акупунктура при безсъние привлича значително внимание. Тази древна практика, вкоренена в традиционната китайска медицина, включва вмъкване на тънки игли в определени точки на тялото за насърчаване на изцелението и баланса. Но колко ефективна е акупунктурата при лечение на безсъние? Нека проучим тази интригуваща тема.

Акупунктура при безсъние – как действа?

Смята се, че акупунктурата работи като възстановява потока на енергия или “Чи” в тялото. Когато става въпрос за акупунктура при безсъние, практикуващите се насочват към специфични точки, за които се смята, че влияят върху моделите на съня и цялостното благосъстояние. Чрез поставяне на фини игли в тях, алтернативната терапия може да помогне за възстановяване на естествения енергиен поток, за който се смята, че облекчава стреса, балансира хормоните и регулира моделите на съня. Този холистичен подход има за цел да се справи с основните причини за безсънието, а не просто да лекува симптомите.

Акупунктура при безсъние – подкрепена от изследвания

Научните изследвания проучват акупунктурата при безсъние и нейната ефективност. Те показват, че акупунктурата може да помогне за увеличаване производството на мелатонин, хормон от решаващо значение за регулирането на съня. Например, проучване, публикувано в The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, установява, че хората, които са били подложени на акупунктура, съобщават за значителни подобрения в качеството на съня в сравнение с тези, които не са. Успокояващите ефекти върху нервната система и намаляването на стреса могат да играят значителна роля за неговата ефективност.

Механизми зад ефективността на акупунктура при безсъние

Въпреки че точните механизми, чрез които действа акупунктурата при безсъние остават в процес на изследване се появяват няколко теории. Акупунктурата може да помогне за регулиране на оста хипоталамус – хипофиза – надбъбречна жлеза, която играе решаваща роля в отговора на стреса и регулирането на съня. Чрез модулиране на хормоните на стреса и насърчаване на релаксацията, древната практика може да създаде среда, благоприятна за по-добър сън. Освен това е доказано, че акупунктурата повишава нивата на гама-аминомаслената киселина, невротрансмитер, който насърчава спокойствието и намалява тревожността.

Акупунктура при безсъние – кой може да се възползва?

Акупунктурата при безсъние е особено полезна за хора, които страдат от предизвикани от стрес проблеми със съня. Такива, които страдат от тревожност, хронична болка или хормонален дисбаланс също могат да се възползват от безбройните й ползи. За разлика от някои медикаменти, които могат да имат странични ефекти, акупунктурата предлага естествена алтернатива без нежелани реакции.

Акупунктура при безсъние – съображения за сигурност

Преди да предприемете акупунктурно пътуване за безсъние, важно е да се консултирате с квалифициран лекар, който може да приспособи лечението към индивидуалните нужди. Хората със специфични здравословни проблеми трябва да ги разкрият на своя акупунктурист преди лечението. Включването на акупунктурата в по-широка стратегия за подобряване на съня може да бъде от полза. Наред с нея, практики като когнитивно-поведенческа терапия за безсъние, промени в начина на живот и поддържане на добра хигиена на съня могат да подобрят цялостната ефективност.

Акупунктура в комбинация с природна помощ за оптимален ефект при безсъние

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е изцяло натурално средство с доказан ефект срещу безсъние. Всяка капсула на продукта съдържа оптимални количества от хормона на съня мелатонин и лечебната билка Валериана. Двете активни съставки работят в пълна синергия и повлияват благоприятно нервната система. Мелатонинът регулира биологичния часовник и нормализира цикъла сън-бодърстване. Валериана е мощно средство за овладяване на нервното напрежение и подобряване на настроението. Резултатът от редовната употреба на продукта е по-лесно заспиване, удължена продължителност и по-добро качество на съня. Приемът е удобен и икономически изгоден – дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. За пълноценен сън потърсете в аптечната мрежа в страната или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари