ползи мелатонин

Хормонът мелатонин има доказани ползи върху качеството на съня. Освен това оказва положително влияние върху други аспекти на здравето. Той се синтезира естествено в организма и е отговорен за редица важни процеси, които протичат в него. Всъщност някои проучвания показват, че приема на мелатонин може да подобри здравето на очите, да намали симптомите на сезонна депресия и дори да осигури облекчение от киселинен рефлукс.

Ползи от приема на мелатонин за по-добър и здрав сън

Мелатонинът често се нарича хормон на съня и има защо. Това е едно от най-популярните средства за подпомагане и лечение на проблеми обвързани с различни разстройства на съня. Едно проучване от 50 души, страдащи от безсъние показва, че приемането на мелатонин два часа преди лягане помага на хората да заспят по-бързо. Освен това подобрява значително качеството и продължителността на съня. За разлика от други лекарства, които се използват при безсъние, мелатонинът има по-малко странични ефекти. За да се разгърнат неговите ползи обаче е необходим по-продължителен прием.

Намаляване симптомите на сезонна депресия – една от многото ползи на мелатонина

Сезонното афективно разстройство (SAD), наричано още сезонна депресия, е често срещано състояние. Смята се, че засяга до 10% от населението по света. Този тип депресия е свързана с промените в сезоните и се появява всяка година по едно и също време. Симптомите обикновено се появяват в края на есента до началото на зимата. Някои изследвания показват, че това може да е свързано с промени в циркадните ритми, причинени от сезонни изменения в светлината. Според едно направено проучване се доказва, че 68 човека, при които циркадните ритми допринасят за SAD, приемът на мелатонин има ползи за ефективно намаляване на симптомите. Затова и той се използва в ниски дози за тази цел.

Прием на мелатонин – ползи за по-добро очно здраве

Мелатонинът е с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да предотвратят увреждането на клетките в очите и да поддържат зрителните органи по-здрави. Всъщност изследванията показват, че приемът на мелатонин може да има голяма полза при лечение на състояния като глаукома и свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD).

При направено проучване на 100 души с AMD се дава следното заключение. Добавянето на 3 мг мелатонин в продължение на 6-24 месеца помага за защита на ретината, забавяне на свързаните с възрастта увреждания и запазване на зрителната яснота.

Всички ползи от мелатонина, събрани в един природен продукт

Ако страдате от нарушения в съня, можете да се справите с тях, както и да се възползвате от останалите предимства на мелатонина, чрез прием на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е натурален продукт, в който се съдържа мелатонин в съчетание с високопречистен екстракт от Валериана. Неговото действие влияе благоприятно на биологичния часовник при стрес и психични натоварвания. Допринася за премахването на тревожността и подобрява концентрацията. Продуктът е мощен антиоксидант, подпомага заспиването и увеличава продължителността на съня. Има висок профил на безопасност, което го прави напълно подходящ за продължителна употреба. Не предизвиква зависимост и е икономически изгоден, заради еднократния си прием – вечер , 30-60 минути преди лягане.

Потърсете го в аптеките или го поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където можете да разгледате за текущи промоции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари