безсъние след коронавирус

Безсъние след коронавирус е мъчително последствие, все по-често наблюдавано в периода на възстановяване. Повече за Ковид и пораженията му върху съня – научете в следващите редове.

Пациентите с „дълъг Ковид” страдат от безсъние след коронавирус

Пациентите с „дълъг Ковид” продължават да изпитват седмици наред някои от симптомите и неразположенията, които вирусното заболяване причинява. Сред тях са силна умора, сънливост, нарушения на паметта и концентрацията, пристъпи на треска, кашлица, мускулни болки и безсъние.

Д-р Меир Крюгер, изследовател на съня и професор в Медицинското училище на Йейл в Ню Хейвън, наблюдава в практиката си пациенти с няколко вида продължителни симптоми, свързани със съня. Той подчертава, че дори преболедуваната инфекция да не е била тежка, психологическите и физическите последици могат да персистират много дълго.

Някои от възстановяващите се развиват инсомния. При тях страхът, че нещо ужасно може да им се случи по време на сън, не ги оставя да заспят. Други преболедували се събуждат от задух и имат ниски нива на кислород в кръвта. Това значи, че продължават да страдат от хронични респираторни симптоми след ковид инфекцията. При трети се наблюдават нарушения, свързани с централната нервна система.

Възможно обяснение за нарушенията на съня във възстановителния период на Ковид

Учените все още търсят отговор на въпроса какви са точните причини за нарушаване на съня в периода на пост-Ковид. Не е съвсем ясно колко от случаите се дължат на общата тревожност, породена от пандемията и социалната изолация, и колко имат реална физиологична причина.

В хода на пандемията, учените откриха, че освен белите дробове, коронавирусът поразява и други органи и системи в тялото. Вирусът може да увреди сърцето и сърдечно-съдовата система, бъбреците, мозъка и нервната система. По думите на д-р Крюгер, при някои пациенти нарушенията на съня след Ковид могат да се дължат на проблем в начина, по който мозъкът контролира дишането по време на сън. При тях вирусът е повлиял нормалния процес на дишане.

Още изследвания обаче, са нужни, за да се докаже механизмът, по който коронавирусът причинява смущения на съня и безсъние.

Подход за справяне с нарушенията на съня след Ковид

Ако Ковид е оставил трайни последствия върху качеството на съня ви, започнете прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този продукт е природно средство, осигуряващо продължителен и качествен сън всяка нощ. То бори безсънието и нарушенията на съня благодарение на комбинацията от мелатонин и екстракт от Валериана. Естественият хормон на съня мелатонин е биологичен хармонизатор, който спомага за възстановяване на нормалния сън след Ковид. Билката Валериана намалява възбудните процеси в централната нервна система. Ефектите ѝ допринасят за успокояване, преодоляване на безсънието, стреса и тревожността, и по-лесно заспиване. Двете съставки взаимно допълват и усилват ефектите си за:

  • премахване на тревожността и напрежението
  • възстановяване на циркадния ритъм
  • улесняване на заспиването
  • редуциране на нощните събуждания
  • повишаване на продължителността и качеството на съня
  • постигане на чувство за отпочиналост и бодрост след събуждане

Продуктът не предизвиква моментален сънотворен ефект. Може да се приема продължително време без привикване и рискове за здравето.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари