дълбок сън

Постигането на дълбок сън играе основна роля в лечението на травматични мозъчни наранявания (Traumatic Brain Injury, TBI). Това установява проучване на изследователи от Орегонския университет по здравеопазване и наука (OHSU) в САЩ. Резултатите са публикувани в Journal of Neurotrauma.

Изследването, което открива, че наличието на дълбок сън е важно за лечението на вътречерепна травма, е проведено сред военни ветерани

Проучването анализира данни от 56 военни ветерани. Участниците са от Клиничния, образователен и изследователски център за ментални заболявания към американската медицинска компания VA Puget Sound Care System. Данните са събирани от авторите на изследването д-р Илейн Пескинд и д-р Мъри Раскинд в периода 2011-2019 г. Изследването е последното от серия проучвания, които подчертават значението на съня за здравето на мозъка.

Учените използват магнитно резонансна томография (МРТ), за да направят оценка на разширяването на периваскуларните пространства, обграждащи кръвоносните съдове на мозъка. Тук отваряме една скоба, за да кажем, че:

 • увеличаването на тези пространства е пряко следствие на възрастта и е свързано с развитие на деменция

Връщаме се пак на връзката между съня и мозъчното здраве

Сравнителният анализ на резултатите от проведено изследване показва, че:

 • периваскуларните пространства са по-широки и симптомите на мозъчно сътресение са повече при участниците, които имат лош сън

„Проучването ни дава основание да твърдим, че сънят има ключова роля за възстановяване на мозъчните увреждания, причинени от травмата. Ето защо е толкова важно да се спи добре след травматични мозъчни наранявания“, отбелязват учените.

За подобряване качеството на съня изследователите препоръчват:

 • лягане и ставане по едно и също време всеки ден
 • избягване приема на кофеин, никотин, алкохол и захар минимум 5 часа преди лягане, тъй като превъзбуждат нервната система и пречат на съня
 • консумация на лека храна за вечеря
 • медитиране и разтягане преди лягане
 • създаване на релаксираща атмосфера в спалнята

Още една тайна за дълбок сън с цел по-бързо възстановяване от черепно-мозъчна травма

Специалистите у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за пълноценен и отморяващ сън. Продуктът е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Повлиява благоприятно нервната система по физиологични механизми. Всяка капсула доставя на организма високо количество:

Съставките взаимно усилват действието си. А резултатът е:

 • по-лесно заспиването
 • по-голяма продължителност на съня
 • по-малко събуждания през нощта
 • по-ниски нива на стрес и тревожност

За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Наличен е в аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари