ефекта на джет лаг

Летенето със самолет и преминаването през няколко часови зони често е съпроводено с ефекта на джет лаг. Това е временен проблем със съня, свързан с разстройване на биологичния часовник. Джет лаг синдромът възниква, защото тялото ви е синхронизирано с първоначалната часова зона, в която се намирате. Колкото повече преминавате през часовите пояси, толкова по-голяма е вероятността да изпитате и последствията от това. Безсъние, главоболие, отпадналост и раздразнителност са едни от симптомите при джет лаг. В крайна сметка тялото ви ще се приспособи и вътрешният ви часовник ще се нагоди към новата часова зона. Въпреки това има няколко изпитани стратегии, които може да опитате за намаляване дискомфорта при джет лаг.

Как да се справите с неприятните симптоми при ефекта на джет лаг?

Симптомите на джет лаг обикновено се появяват в рамките на ден или два след пътуване, поне през две часови зони. Интересното е, че колкото повече летите на изток, толкова по-трудно и по-бавно ще се възстановявате от последствията предизвикани от ефекта на джет лаг. Затова и може да предприемете няколко стъпки за лесно справяне с проблема като:

Управляване на съня

Необходимо е да се уверите, че спите точно в подходящото време, съобразено с новата часова зона. Ако полетът ви е през нощта, старайте се да поспите в самолета. Това понякога може да е трудна задача, но можете да прибегнете до някои хитрини, за да намалите дискомфорта като използвате:

  • Шумоизолиращи слушалки
  • Бял шум
  • Маска за очи
  • Тапи за уши
  • Удобна възглавница и одеяло, ако е необходимо

Колкото и изморени да се чувствате в дните след пристигане на избраната дестинация, не бива да се изкушавате да си подремвате следобед. Най-добре е да изчакате вечерното време за сън, според местното време, за да навлезете по-бързо в правилния ритъм.

Осигуряване на подходяща атмосфера за сън

За преодоляване ефекта на джет лаг, създаването на подходяща атмосфера за сън е добра стратегия. Помещението, в което спите трябва да е добре проветрено, леко хладно, с оптимална температура около 20°C. Уверете се, че е тихо и спокойно в стаята и ограничете дигиталните устройства преди лягане, ако е възможно. Съобразено с климатичните условия, облеклото за сън може много да помогне за отпускане на тялото и приспособяването му с условията.

Често излагане на слънце

Слънчевата светлината влияе върху синтеза на мелатонин, хормон, който играе важна роля в регулирането на циркадните ритми, съня и бодърстването. През деня хипоталамусът сигнализира на епифизата, да отделя по-малко количество от хормона. А през нощта се случва обратният процес. Затова и излагането на светлина може да помогне в по-лесното преодоляване на джет лаг синдрома.

Бърз и ефективен начин за справяне с неприятния ефект на джет лаг

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природно средство за бързо овладяване на смущенията със съня, идващи от неприятното състояние джет лаг. Мощното му действие се дължи на комбинацията от натурални и високопречистени съставки – стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин. Мелатонинът допринася за съкращаване на времето за заспиване и за по-лесната адаптация след пътуване със смяна на часови зони. Влияе благоприятно на биологичния часовник и съдейства за намаляване честотата на събуждане през нощта. Другата му активна съставка прави продукта ефикасен при стрес и психични натоварвания, и за преодоляване чувството на тревожност. Дозира се много удобно, само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Можете да го намерите в аптечната мрежа в страната или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари