температура за спане

Според ново проучване стайната температура за спане се оказва важна за качеството на нощната отмора при възрастни хора. Изследването подчертава потенциалното въздействие на изменението на климата върху качеството на съня при застаряващото население. Оказва се, че сънят е най-спокоен за по-възрастните хора, когато температурата на околната среда през нощта в спалнята варира между 20 и 25 ℃. Авторите на проучването наблюдават още една тенденция. Качеството на съня спада с 5-10%, когато нощната температура на околната среда се повишава и достига до 25-30℃. Проучването също така разкрива индивидуални различия относно температурните предпочитания за сън. „Тези резултати подчертават потенциала за подобряване качеството на съня при по-възрастни хора чрез оптимизиране на топлинната среда в дома и важността на персонализираните температурни корекции въз основа на индивидуалните нужди и обстоятелства“, споделя водещият изследовател Амир Баниасади.

Повече за проучването

Проучването проследява връзката между нощната температура в спалнята и качеството на съня в извадка от възрастни хора. Използвайки преносими монитори за сън и сензори за околната среда, изследователите наблюдават продължителността на съня, ефективността и безпокойството за продължителен период от време в домовете на участниците. Те същевременно отчитат потенциалните объркващи фактори и ковариати. Изследователите събират данни за околната среда в спалнята от 50 възрастни хора.

Сънят при възрастните хора

По-възрастните хора често страдат от недоспиване и сънни нарушения, което повлиява тяхното здраве и благополучие. Качеството на съня се отразява върху когнитивните и физически функции, настроението, раздразнителността и реакцията на стрес, продуктивността, управлението на диабета и риска от сърдечно-съдови заболявания. Лошият сън е непропорционално по-често срещан сред възрастните хора. Междувременно изследванията върху причините за него са фокусирани предимно върху физиологични и поведенчески фактори, въпреки доказателствата, които сочат, че средата, в която човек спи, може да бъде също толкова определяща. В този контекст връзката между температурата на околната среда в дома и съня сред възрастните хора може да има потенциал за подобряване на нощната отмора.

Освен подходяща температура за спане природно средство помага срещу безсъние

В случай че сънят си остава мираж, препоръчваме да заложите на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е 100% природен продукт, който повлиява благоприятно нервната система по физиологични механизми. В резултат от редовния му прием заспиването става по-лесно, а сънят – по-дълъг, качествен и пълноценен.

В основата на положителния ефект на продукта е рационалната комбинация от:

Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Продуктът не води до привикване като сънотворните лекарства. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари