йога при безсъние

Според редица направени проучвания йога помага при безсъние като подобрява качеството на съня, повишава енергията и намалява стреса. Йога е древна практика, която съчетава медитативни и физически упражнения, разтягане, дишане и концентрация. Редовното й практикуване е инструмент за справяне с редица здравословни състояния и поддържане на менталното здраве. Съществуват множество доказателства за ползите от йога при безсъние. Разберете за някои от тях по надолу в статията.

Редовни йога практики за редуциране на стреса и помощ при безсъние

Заради забързаният начин на живот и промяната в световната обстановка стресът става неизменна част от ежедневието на човек. Всеки е изпитвал неприятното усещане да не може да заспи, мислейки си колко задачи трябва да свърши. Йога доказано намалява нивата на кортизол – хормон на стреса, което помага за преодоляване на състоянието.

Йога създава рутина, която успешно се справя при безсъние

Всички са чували за така наречената хигиена на съня. Към нея са включени точен график на съня, тоест да се ляга и става по едно и също време. Оптимални условия в стаята за сън – хладно, тъмно, добре проветрено, както и минимално екранно време. Йога лесно се включва към тази рутина и всъщност практиката й насърчава да слушате тялото си и да разберете кое точно действа при вас. Доказано ежедневните леки упражнения вечер спомагат за по-лесното заспиване, тоест йога напълно се вписва и в това число.

Йога помага за справяне със синдрома на неспокойните крака – често срещан проблем при безсъние

Синдромът на неспокойните крака е принудително движение на долните крайници, което често е неприятно и дори болезнено. Обикновено се случва през периодите на бездействие, например през нощта. По-често се наблюдава при жените, отколкото при мъжете и е предпоставка за безсъние. Според направено изследване на жени страдащи от това състояние, резултатите след 8 седмици практикуване на йога, показват значително облекчение в краката. Освен това се наблюдава и подобрение в качеството на съня, намаляване на стреса и общото настроение.

Най-добрите йога практики при безсъние

Има различни видове йога, които осигуряват ползи за здравето. През деня всякакъв вид йога е подходяща, стига да задоволява нуждите на практикуващия. Но такива типове, които са високоактивни, тоест повишават сърдечната честота, не са подходящи непосредствено преди сън. Най-добре е човек да се насочи към по-бавен и възстановяващ тип йога, като:

  • Хатха йога – включва бавни пози и дихателни техники, помагащи при безсъние
  • Нидра йога – извършва се в легнало положение и се фокусира върху дишането и определени части на тялото

Освен на йога, при безсъние може да се разчита и на помощ от природата за траен ефект

При различни проблеми със съня е необходимо да се приема и натурален продукт за справяне с тях. Както и за предотвратяване на евентуални негативни последици от безсънието. Подходящ за тази цел е Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night, заради рационално подбраната комбинация в състава му от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Действието на съставките е насочено в посока удължаване продължителността и качеството на съня, чрез намаляване честотата на събужданията през нощта. Освен това редовният прием на продукта успешно се бори с нервното напрежение, безпокойството и стреса – фактори, които пречат на добрия сън. Той е безопасен и с отлична поносимост. За пълноценен сън се приема по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане.

Може да бъде закупен от аптеките или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари