Как да заспя бързо

Отговорът на въпроса „Как да заспя бързо?“ е често търсен, особено за хората страдащи от безсъние. Липсата на адекватна почивка води до сериозни последици в здравословното и емоционално състояние на човек. Затова и в тази статия ще разкрием ефективността на някои техники по отношение на бързото заспиване и качеството на съня.

Как да заспя бързо чрез техники за дълбоко дишане?

Дълбокото дишане е проста, но мощна техника, която ви помага да се отпуснете и да заспите бързо. Като се съсредоточите върху дъха си, можете да успокоите ума си и да намалите физическото напрежение. Това може да стане чрез 4-7-8 метод на дишане. Тази техника, разработена от д-р Андрю Уейл, е предназначена да насърчава релаксацията. При нейното изпълнение езикът трябва да е опрян в небцето, разположен зад горните предни два зъба. Стартира се с леко притваряне на устните, при което се издишва звучно през устата. След това се вдишва през носа като се брои до 4, а устните са затворени. Третата стъпка е задържане на дъха за 7 секунди. Следва звучно издишване през устата за 8 секунди. Постарайте да не мислите за нищо при изпълнение на техниката. След около 4 повторения ще заспите спокойно. Този метод действа чрез увеличаване на кислорода в кръвния поток, забавяне на сърдечната честота и освобождаване на повече въглероден диоксид от белите дробове.

Друга техника е коремното дишане, известна също като диафрагмено дишане. Тя се извършва лесно. Достатъчно е само да поставите едната си ръка на гърдите, а другата на корема. Вдишайте дълбоко през носа, позволявайки на корема да се повдигне, след което издишайте бавно през устата. Това може да помогне за активиране реакцията на релаксация на тялото.

Как да заспя бързо? Опитайте техники за медитация

Медитацията може да ви помогне да изчистите ума си и да подготвите тялото за сън. Има различни форми на медитация, които могат да бъдат особено ефективни в този случай.

Ще започнем с така наречената „Медитация на вниманието“. Тя включва фокусиране върху настоящия момент и наблюдаване на вашите мисли и чувства без да ги оценявате. Практиката се извършва в няколко лесни стъпки:

  • Намерете удобна позиция в леглото
  • Затворете очи и се фокусирайте върху дъха си
  • Ако умът ви блуждае, внимателно насочете вниманието към дъха си

Това помага за намаляване на стреса и безпокойството, които са често срещани пречки пред заспиването.
Друг тип е „Насочена медитация“. За нея може да използвате приложения или онлайн ресурси, предназначени да ви помогнат да се отпуснете и да заспите. Това са сесии, които включват успокояваща музика или звуци от природата, както и глас, който ви води през този вид техника.

Прогресивна мускулна релаксация

Започнете с повдигане на веждите за 5 секунди. Отпуснете мускулите на челото за 10 секунди. След това се усмихнете широко за 5 секунди, това ще стегне мускулите на бузите. Отпуснете ги и изчакайте 10 секунди. Стиснете силно очи за 5 секунди и ги отпуснете за 10 секунди. Наведете глава назад и гледайте към тавана за 5 секунди, след това отпуснете глава на възглавницата и изчакайте 10 секунди. Продължете със стягане на мускулите на ръцете и краката по същата схема. Така по етапно ще успокоите мускулите на тялото, което ще улесни и заспиването.

Как да заспя лесно? Природата дава своя отговор

Справете се лесно с трудното заспиване с прием на природния продукт Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Той съдържа комбинация от екстракт от Валериана и мелатонин. Действието му е насочено към овладяване нарушенията на съня и осигуряване на пълноценна нощна почивка. Спомага за успокояване на нервното напрежение, регулиране на циркадните ритми, улеснява заспиването и редуцира нощните събуждания. Удължава продължителността на съня, а на сутринта човек се чувства отпочинал, зареден с енергия и с по-висока концентрация. Продуктът няма моментален ефект. Съдейства за дълготрайно решение на проблемите със съня. Не води до привикване и е с висок профил на безопасност.

За пълноценен сън потърсете в аптеките в страната или поръчайте изгодно и бързо онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари