качеството на съня

Подобряване качеството на съня може да има дълбок ефект върху физическото и психическото здраве, повлиявайки настроението, когнитивната и имунната функция. Чрез прилагане на прости, но ефективни стратегии, хората могат да оптимизират средата и навиците си за сън, за да се насладят на възстановяваща отмора за тялото и духа.

Качеството на съня се определя от подходящ график

Задаването на последователен график на съня помага за регулиране на вътрешния часовник на тялото, известен като циркаден ритъм. По този начин се насърчава по-добро качество и продължителност на съня. Затова стремете се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през уикендите, за да помогнете на естествения цикъл на събуждане на тялото. Последователността във времето на заспиване повишава ефективността на етапите на съня, което води до по-качествена почивка.

Създайте релаксираща рутина за лягане – сигурен начин за подобряване качеството на съня

Прилагането на релаксираща рутина преди лягане сигнализира на тялото, че е време да се отпусне и да се подготви за сън. Включете успокояващи дейности като четене, леко разтягане или вземане на топла вана. Това ще насърчи отпускането на тялото и ще се намали значително нивата на стрес. Добре е да избягвате стимулиращи дейности като гледане на телевизия или използване на електронни устройства със синя светлина. Те са пречка за производството на хормона на съня – мелатонин.

Оптимизирайте средата за сън

Създаването на благоприятна среда за сън може значително да повлияе на качеството на съня. Уверете се, че спалнята ви е тиха, тъмна и хладна, така тялото ще се отпусне и ще се подпомогне за осъществяване на непрекъснат сън. Инвестирайте в удобен матрак и възглавници, които осигуряват адекватна опора за тялото ви, намалявайки дискомфорта и свеждайки до минимум предпоставките за нарушаване качеството на съня. Може да обмислите и използването на машини за бял шум или тапи за уши, за да маскирате външни звуци, които могат да ви попречат да си починете добре.

Практикуване на здравословни навици за подсилване качеството на съня

В допълнение към установяването на последователен график за сън и създаването на релаксираща рутина за лягане, възприемането на здравословни навици може допълнително да подобри качеството на съня. Необходимо е като за начало да ограничите приема на кофеин и алкохол, особено в часовете преди лягане. Това са стимуланти, които ще попречат на възстановителния сън. Освен това избягвайте тежки ястия и прекалено възбуждащи тялото и съзнанието дейности, близо до времето за лягане.

Прием на мелатонин за естествено подобряване качеството на съня

Мелатонинът е естествен хормон, който ни подсказва кога е време за сън и кога трябва да се събудим. Нивата му започват да се покачват вечер, след залез слънце, и намаляват през деня и естествено с напредване на възрастта. За да си осигурите качествен сън всяка нощ, е добре да започнете прием на природно средство с мелатонин. Подходящ продукт в случая е Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Той съдържа комбинация от екстракт от Валериана и мелатонин. Действието му е насочено към овладяване нарушенията на съня и осигуряване на пълноценна нощна почивка. Спомага за успокояване на нервното напрежение, регулиране на циркадните ритми, улеснява заспиването и редуцира нощните събуждания. Удължава продължителността на съня, а на сутринта човек се чувства отпочинал, зареден с енергия и с по-висока концентрация. Продуктът няма моментален ефект. Съдейства за дълготрайно решение на проблемите със съня. Не води до привикване и е с висок профил на безопасност.

За пълноценен сън потърсете в аптеките в страната или поръчайте изгодно и бързо онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари