коронасомния

Коронасомния“ е нов термин, който доби популярност по света покрай обявяването на пандемията от COVID-19. Той описва безсъние (инсомния), причинено от ситуацията, в която се намираме заради коронавируса.
Защо ни е трудно да спим през месеците на извънредно положение и какво е решението – за това си говорим днес.

Главните причини за поява на коронасомния

Специалистите по медицина на съня отдават безсънието през последната година и повече на:

  • драстичната промяна в ежедневието
  • неизвестността от бъдещето
  • липсата на сигурност
  • високите стресови нива
  • нарасналата тревожност
  • повишената податливост към афективни разтройства (напр. депресия)
  • свръхчувствителността към нови травмиращи житейски събития
  • отсъствието на здравословен баланс между работа и лично време
  • ниската двигателна активност
  • ограничените начини за разтоварване и релаксация

Феноменът „коронасомния“ не спира да се разраства

Това е заключението на учени от Американската академия по медицина на съня (AASM). През юни 2020 г. те провеждат анкета сред американски граждани за ефекта на коронавирусната пандемия върху съня. От нея става ясно, че 20% от анкетираните имат проблеми със съня от началото на извънредните мерки.

Десет месеца по-късно, през март 2021 г., специалистите отново правят анкетата. Изумлението им е голямо, когато установяват, че повече от година след пандемията проблемите със съня се увеличават. Данните сочат, че 60% от анкетираните изпитват затруднения със съня. И още – половината от участниците споделят, че спят по-малко и по-лошо въпреки опитите за връщане към сравнително нормалния ритъм на живот.

Учените не скриват притеснението си и апелират засегнатите да вземат спешни мерки за подобряване на съня – и количествено, и качествено. В противен случай рискуват да се сблъскат с проблеми като слаб имунитет, лоша памет и концентрация, депресия, хронични заболявания и деменция.

Естественият начин за преодоляване на безсънието на фона на нестихващата пандемия от COVID-19

Новите проблеми изискват иновативни решения. От „Борола“, компания лидер в сферата на здравеопазването у нас, знаят това и предлагат Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night срещу коронасомнията. Продуктът е съчетание от мелатонин 5 mg и екстракт от корени на Валериана 200 mg. И двете съставки са с доказан ефект върху съня.

Малатонинът e естествен хармонизатор на съня. Той има ключова роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане на цикъла сън-бодърстване. Подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Валериана е билка, която оказва сънотворен ефект и едновременно с това действа успокояващо на нервната система. Благодарение на нея сънят е по-продължителен и пълноценен, настроението и концентрацията – по-добри, устойчивостта на стрес и напрежение – по-висока.

Продуктът е практически безвреден. Не предизвиква нежелани ефекти, не води до зависимост и е безопасен при продължителна употреба. Може да се закупи от аптеките или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари