липса на дълбок сън

Сериозни последствия за здравето застрашават хората, страдащи от липса на дълбок сън. Научете повече за тази специфична фаза на съня, какво може да я наруши и как да се подобри качеството и продължителността ѝ.

Какво е „дълбок сън”?

Дълбокият или още бавновълнов сън е третата по ред от 4-те фази на съня. Характеризира се с бавна мозъчна активност, в най-голяма степен в предните дялове на мозъка. Наблюдава се през първата част на нощта и заема средно около 25% от общия сън. При децата, продължителността на дълбокия сън е най-голяма, като намалява с напредване на възрастта.

По време на дълбок сън се синтезират 95% от хормоните на растежа, важни за развитието и възстановяването на тъканите в човешкото тяло. Той спомага за изграждане на мускулна маса и облекчава ефектите на износване на компонентите от тялото с годините. Тези процеси се дължат на повишаване на кръвоснабдяването на мускулите по време на дълбок сън. Тази фаза на съня спомага за очистване на метаболитни отпадъчни продукти от мозъка чрез лимфната система. Процесът допринася за подобряване на аспекти от паметта, функциите на имунната система и възстановяване на запасите от клетъчна енергия.

Възможни причини за липса на дълбок сън

Няма точен и лесен начин за измерване на всяка от фазите на съня. Обикновено дълбочината на съня се свързва пряко с неговото качество. Ако сънят е повърхностен и накъсан от чести събуждания, а на сутринта се чувствате уморени и сънливи, вероятно ви липсва дълбок сън. Потенциалните причини за този дефицит могат да бъдат:

  • Нарушения в човешкия биологичен часовник

Смущенията в нормалния цикъл сън-бодърстване могат да бъдат провокирани от различни фактори. Чести причини стават взимане на дремки през деня или прекарване на продължително време в леглото.

  • Сънни разтройства

Определени смущения на съня могат да компрометират качеството на дълбоката му фаза. Такива биват сънна апнея, синдром на неспокойните крака, синдром на периодичните движения на крайниците и други нарушения, предизвикващи чести събуждания.

  • Употреба на стимуланти

Консумацията на стимулиращи напитки или други субстанции пречи на заспиването и нарушава качеството и продължителността на дълбокия сън.

Решения за подобряване на качеството и продължителността на дълбокия сън

Основната задача пред всеки, страдащ от лошо качество или липса на дълбок сън, е възстановяване на нормалния циркаден ритъм. Това може да стане чрез установяване на режим на сън и следване на добра хигиена на съня. За повишаване на успеха на тези стратегии помага Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Продуктът съдейства за нормализиране на циркадния ритъм и възстановяване на естествените фази на съня.

Улеснява заспиването, редуцира нощните събуждания, увеличава дълбочината и продължителността на възстановителния сън. Спомага за постигане на чувство на отпочиналост, възстановяване на енергията и добро настроение на следващия ден. Тези ефекти са осъществими благодарение на рационалната природна комбинация на екстракт от Валериана и мелатонин. Мощните активни вещества работят в синергия за успокояване на натрупаното нервно напрежение и осигуряване на качествен, здравословен сън.

Продуктът няма моментален сънотворен ефект, а е предназначен за дългосрочно справяне с проблемите на съня. Има висок профил на безопасност и не води до привикване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 3.7 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари