митове за съня

Изненадващ остава фактът, че все още съществуват митове за съня, на които обществото вярва. Пълноценният сън носи много ползи, както за физическото, така и за емоционалното здраве на човек. Фалшивите вярвания и дезинформацията относно него могат да навредят реално на вашето благополучие. Затова и статията цели да развенчае най-популярните заблуди относно съня. Прочетете я и разберете кои са те.

Митове за съня, на които хората вярват – вижте кои са

Ето и най-често срещаните „легенди“, които се носят по отношение на съня.

Възрастните имат нужда от 5 часа или по-малко сън

Толкова много хора искат да вярват, че това е истина, но всъщност е един от често срещаните митове за съня. Експертите препоръчват 7 до 9 часа сън за повечето възрастни. Докато моделите на съня могат да се променят с възрастта, часовете за пълноценна отмора, от които тялото се нуждае, обикновено са едни и същи. Възрастните хора може да се събуждат по-често през нощта, поради редица фактори, като прием на някои лекарства например, но това не означава че нуждата им от сън е по-малка в сравнение с младите. Недоспиването застрашава здравето на 45% от населението на света. Често то води до хронична умора, стрес, когнитивни увреждания, проблеми със сърдечно-съдовата система. Освен това липсата на сън увеличава риска от повишаване на телесното тегло, развитие на диабет и болест на Алцхаймер.

Изгубеният сън през седмицата може да се навакса през уикенда

За съжаление това също е в графата митове за съня. Много хора създават „дълг от сън“ – нарастващ дефицит между съня, от който човек се нуждае и количеството, което в действителност получава. Обичайна стратегия на почти всеки е да използва почивните дни от седмицата за компенсиране на загубената пълноценна почивка. Сънят за възстановяване през уикенда наистина помага, но няма да „изтрие“ напълно негативните ефекти от липсата му през седмицата. Помислете за това – ако спите 5,5 часа на нощ през работната седмица и наистина имате нужда от 7 часа, то до петък не ви достига цяла нощ. Дори и да наваксате част от съня през уикенда, това все още няма да възстанови напълно вниманието, фокуса и други измервания на когнитивното представяне. Мислете за това като за тренировка. Ако не тренирате един месец, наваксването през уикендите „изтрива“ загубата на ползите от редовната физическа активност. При съня, подобно на упражненията, последователността на усилията е ключова.

При трудно заспиване, оставане дълго време в леглото

Това е най-лошият съвет, който някой може да ви даде и е един от наистина неверните митове за съня. Всеки е прилагал трикове като броене на овце, или числа от 1 до 100, и обратно. Всъщност, стоенето в леглото, при невъзможност от заспиване може неволно да бъде свързано със предизвикания стрес от ситуацията. А това от своя страна всъщност ще направи процеса по-дълъг и по-мъчителен. Най-добрата идея е да се опитате да освободите мозъка си от мисълта за съня. Затова и може да опитате някои от следните неща:

  • Медитация
  • Релаксация – дълбоко дишане
  • Лек стречинг
  • Записване на мислите си в дневник
  • Бавно ходене в стаята на слаба светлина

Митовете за съня са опровергани, а сега нека дадем решение за качествен сън всяка нощ!

Един от най-добрите начини за справяне с безсънието и нарушенията на съня е редовен прием на природен продукт с дългосрочен ефект. Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е идеалното средство в този случай, чието действие се дължи на рационална комбинация от стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система и съня. Двете съставки взаимно подсилват действието си, а резултатът е:

  • Улеснено заспиване
  • Регулиране на вътрешния циркаден ритъм
  • Повишена продължителност и качество на съня
  • Сваляне на нервното напрежение и тревожността

Има висок профил на безопасност и е икономически изгоден, заради удобният си прием. За пълноценен сън ви е необходима само 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън!

Преодолейте дълготрайно проблемите със съня като потърсите продукта в аптеките или го поръчайте онлайн сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари