разстройство на циркадния ритъм

Показанията на часовника губят всякакъв смисъл, когато ни мъчи безсъние. Единственият показател за точно време тогава е нашият биологичен часовник. Докато неговите стрелки не заработят отново в синхрон с ритъма на денонощието, спокойният сън ще остане мираж. Няма часовникар, който да може да го свери по-точно от нас самите.

Биологичен часовник при човека

Особеностите на средата, и най-вече непрекъснатото редуване на ден и нощ, са принудили организма ни да се адаптира, за да оцелее. Като трайна адаптивна мярка той си е изградил естествен цикъл на засилване и отслабване на жизнената активност. Този феномен се означава като цикъл сън/бодърстване и е съобразен с 24 часовата продължителност на денонощието. За да си подсигури плавното преминаване от едната към другата фаза, организмът ни се придържа към вградения си биологичен часовник.

Всяко нарушение на естествената 24 часова цикличност на жизнените процеси, протичащи в тялото, може да провокира проблеми със съня. Появата им е сигурен знак, че трябва да сверим своя биологичен часовник. Само така можем да си гарантираме продължителен и спокоен сън.

Разстроен биологичен часовник – причини и решение

До нарушение в работата на биологичния ни часовник може да доведат фактори като:

  • работа на смени
  • чести пътувания със смяна на часовите зони (т.нар. джет лаг ефект)
  • емоционални проблеми (тревожност, стрес)
  • резки промени в хигиената на съня, например стоене до късно вечер няколко дни поред и др.

В случаите на разстроен биологичен часовник се налага да се предприемат мерки с една основна цел. Необходимо е да се подсигури навременно заспиване вечер, така че ритъмът на съня да удовлетворява начина на живот на човека. За тази цел е добре да се работи в 2 насоки:

  • “сверяване” на биологичния часовник за по-лесно заспиване
  • осигуряване на дълъг сън през нощта

Природният продукт Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night съдържа 2 допълващи се съставки, които подсигуряват и двете посочени изисквания. Това са хормонът на съня – мелатонин, регулиращ биологичния часовник, и екстракт от Валериана за осигуряване на дълъг и спокоен сън.

Приемът на Виватонин Лека Нощ е природното и безопасно средство за възстановяване точността на биологичния часовник и решаване на неприятните проблеми със съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 16

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари