научни факти за съня

В статията ще представим научни факти за съня, някои от които звучат невероятно. Убедете се сами…

Някои нации са по-поспаливи от други

Няколко хиляди души от САЩ, Канада, Мексико, Великобритания, Япония и Германия са анкетирани за навиците им за сън. Анкетата е проведена като част от голямо международно проучване на Американската национална фондация по съня (NSF). Резултатите са наистина интересни! Оказва се, че мексиканците са шампиони по спане. Те прекарват в сън минимум 7 ч. и 6 мин. всяка нощ. Японците, пък са в дъното на класацията по този показател. Те спят едва 6,5 часа нощем.

Социалните мрежи са едни от най-сериозните саботьори на съня

Прекаляването със социалните мрежи би могло да навреди на съня. Има проучване по темата. То е проведено от университета в Питсбърг (Pitt) и Националните институти по здравеопазване (NIH) на САЩ. Изследва се влиянието на социалните мрежи върху качеството на съня при 2000 души на възраст между 19 и 32 години. При анализа на данните учените установяват проблеми със съня при цели 30% от участниците! Впечатление прави, че най-активните хора във Facebook, Instagram и други социални мрежи са 3 пъти по-застрашени от сънни нарушения.

Имаме нужда да спим повече през зимата

На теория, ние хората се нуждаем от повече сън през зимните месеци. Причината за това е увеличаването на тъмната част от деня. С бързото спускане на мрака нараства синтезът на мелатонин от епифизната (пинеалната) жлеза в мозъка. Това вещество, известно още като „хормон на съня“, регулира нормалния биологичен цикъл сън-бодърстване и приканва съня.

Важно е да се има предвид обаче, че с възрастта нивото на мелатонин в организма намалява и това предизвиква различни сънни нарушения. Най-ефективният начин да се компенсира мелатониновият дефицит, респективно да се нормализира и подобри сънят, е приемът на допълнителен мелатонин.

Още научни факти за съня, които са любопитни

  • колкото повече деца има една двойка, толкова повече намалява средната продължителност на съня
  • по-високата заплата се свързва с по-малко часове сън
  • най-малко спят хората между 41-50 години
  • след пенсиониране хората отделят повече време за сън

След като посочихме някои интересни научни факти за съня, ще разкрием как да се подобри нощната почивка

Специалистите по медицина на съня у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за подобряване качеството и продължителността на съня. Продуктът е рационална комбинация от мелатонин и Валериана, които са естествено решение при безсъние (инсомния) и други проблеми със съня. Редовният прием на продукта води до по-спокойна нервна система, по-бързо заспиване, по-малко събуждания през нощта, по-отморяващ сън и по-добро настроение.

Няма данни за нежелани ефекти. Има отлична поносимост. Може да се приема продължително време. Не води до пристрастяване. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари