мелатонин дефицит

Симптомите на дефицит на мелатонин са разнообразни. Това се обуславя от факта, че този хормон, секретиран от епифизната жлеза в мозъка, има много функции в организма. Ето 6 основни признака за намалени мелатонинови нива.

Промени в настроението

Настроението не е константа – то често варира. Ако обаче емоционалните пикове и спадове станат ежедневие, най-вероятно зад всичко това стоят хормоните и по-специално недостигът на мелатонин. Чудите се каква е връзката между мелатонинът и настроението ли? Веднага отговаряме – мелатонинът е медиатор на серотонина, наричан още хормон на щастието. Когато количеството на мелатонина намалее, намалява и това на серотонина.

Неспокойни крака

Синдромът на неспокойните крака, познат като болест на Уилис-Екбом е сензорно-моторно нарушение, което засяга значителна част от хората по света. Характеризира се с болки в долните крайници, които се появяват предимно вечер или през нощта и пречат на съня. Една от причините за появата му е именно мелатониновият дефицит.

Хипотиреоидизъм

Смята се, че понижената функция на щитовидната жлеза е резултат от увреждане на клетките. Какво общо има това с мелатонина? Просто е – той има антиоксидантни свойства и неутрализира действието на свободните радикали в тялото. Намалените му нива в организма водят до оксидативен стрес на клетъчно ниво и могат да причинят хипотиреоидизъм.

Преждевременно стареене – знак за дефицит на мелатонин

Уолтър Пиерпаоли е невроендокринолог, придобил широка популярност с книгата „Чудото на мелатонина“. Преждевременното остаряване, както самият той обяснява, е следствие от ниските нива на мелатонин след 45-годишна възраст, които не могат да осигурят защита на клетките от оксидативния стрес.

Проблеми с паметта

Мелатонинът е от важно значение за баланса на жизненоважни невротрансмитери. Ето защо с напредване на годините и с понижаване на количеството му паметта започва да изневерява.

Нарушения в съня

Мелатонинът неслучайно е наречен хормон на съня. Той притежава хипнотичен ефект, има ключова роля в регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Трудното заспиване и честите нощни събуждания обикновено са знак за неговия дефицит.

Изцяло природен продукт, който се препоръчва за компенсиране на дефицит на мелатонин, подобряване на съня и настроението

За нормализиране на мелатониновите нива, повишаване качеството на съня и подобряване на емоционалното състояние е удачен приемът на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Nignt. Този 100% натурален продукт съдържа високо количество мелатонин – 5 мг. Мелатонинът подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и благоприятства съня. Действието му е допълнено от висококачествен екстракт от Валериана 200 мг с най-висока концентрация на биологично активни вещества. Извлекът от тази лековита билка успокоява нервната система, премахва нервното напрежение и стреса, повишава работоспособността и концентрацията.

Продуктът има висок профил на безопасност. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Наличен е в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари