Всеки пети човек в някакъв период от живота си страда от психично разтройство, наречено невроза. Да се чувстваш тъжен, напрегнат и да страдаш от безсъние е част от ежедневието на много хора. В доста от случаите, когато възникнат проблеми повечето от нас не знаят как да запазят спокойствие и изпадат в постоянна тревожност.

Невроза – как да я познаем?

До състоянието невроза се стига, когато реакцията на организма спрямо стреса провокира по-сериозни отклонения в поведението. Важно е да се отбележи, че неврозата не е свързана с увреждане на нервните структури или функциите на органите. Основните признаци за това състояние са страх, тревога, притеснение, напрежение, раздразнителност.

Невроза – видове разстройства

Неврозата се проявява с фобийни разстройства, тревожни състояния и хистерия:

фобийни разстройства – при тях често се наблюдават натрапчиви мисли в съчетание с различни фобийни страхове – страх от заболяване, от затворени пространства, височини, несигурност по отношение на работния процес и др. Наред с всичко това може да се появят нарушение в съня, лесна уморяемост, намалена трудоспособност, потиснатост и др.

тревожни състояния – те са субективни усещания за заплаха или неизбежна опасност. Тревожността е част от нашия живот и можем да кажем, че има защитна функция. В случай на опасност именно тя подготвя организма ни да се справи със ситуацията като поставя съзнанието „нащрек“ и подготвя тялото за действие. Неслучайно този тип невроза е най-широко разпространена в съвременния свят като се характеризира с някои от следните прояви – главоболие, нарушение на ритъма на съня, нетърпение, раздразнителност, намалена издръжливост на умствени и физически натоварвания. Не са рядкост и случаите, в които настъпват проблеми в сексуалния живот.

хистерия – тя се изразява с гневни реакции, придружени с плач, викове, кършене на ръце, неспокойни движения и често усещане за задух, схващане на крак или ръка.

Ежедневният стрес е неизбежна част от нашия живот, затова всеки един човек реагира индивидуално за справяне с него. От друга страна избягването на стресови ситуации прави човека непълноценен и зависим от други хора или събития.

Невроза – как да овладеем състоянието?

Последиците, които стресът причинява на психиката и тялото може да бъдат повлияни и облекчени. Особено добре влияе комбинацията от следните три неща:

– придържане към правилен режим на хранене

– редовни физически активности

– прием на качествени и доказано ефективни природни продукти като Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night

Виватонин Лека Нощ съдържа оптимални количества стандартизиран екстракт от валериана в комбинация с мелатонин. Тези две естествени съставки взаимно усилват благоприятния си ефект върху нервната система като улесняват заспиването, удължават съня и помагат за премахване на нервното напрежение и стреса при невроза. Препоръчва се Виватонин Лека Нощ да се взима от 30 до 60 мин. преди лягане.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари