нужда от сън

Представителките на нежната половина на човечеството изпитват по-голяма нужда от сън. Ако трябва да сме конкретни – става въпрос за 10-20 минути повече от мъжете.

На това обръща внимание специалистът по медицина на съня д-р Рафаел Телес от клиника IMQ Virgen Blanca в гр. Билбао. Повод за изказването му е Световния ден на съня, отбелязван на 19 март.

Кои са причините за повишената необходимост от сън при жените и как да си вземат дължимото? Отговорите са в следващите редове.

Предполагаеми причини за по-голяма нужда от сън при дамите

„Съществуват различни хипотези за това защо жените се нуждаят от по-продължителна нощна отмора. Най-широко застъпено обаче е предположението, че тази потребност се обуславя от определени женски хормони. Склонен съм да се съглася. Все пак през менструалния период и менопаузата настъпват важни промени в нивата на въпросните хормони. Тези хормонални колебания биха могли да се отразят на съня“, обяснява д-р Телес.

Тук е мястото да кажем, че по време на менструалния цикъл 1/3 от жените имат проблеми със съня. Причината са оплаквания като спазми, болки, главоболие и подуване на корема. В резултат дамите съобщават за повишена сънливост през деня, отпадналост и силна умора.

През менопаузата, пък до 85% от жените имат горещи вълни. Когато този вазомоторен симптом се появи нощем, той нарушава съня и влошава неговото качество.

В допълнение д-р Телес добавя още една хипотеза

Тя гласи, че хората с по-активна мозъчна дейност в будно състояние се нуждаят от повече почивка, за да се възстановят. „В природата на жените е да вършат много неща едновременно“, припомня д-р Телес. Той изтъква също, че дамите са предразположени в по-голяма степен към развитие на проблеми със съня. Има данни, че жените са:

  • 40% по-склонни да страдат от безсъние (инсомния) от мъжете
  • в 2 пъти по-голям риск от тревожност и депресия – 2 състояния, тясно свързани с нарушенията на съня

За покриване на по-голямата нужда от сън жените с безсъние могат да разчитат на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – природен продукт, който прави заспиването по-лесно и повишава продължителността и качеството на съня. Основните компоненти в натуралната формула са:

Съставките взаимно се допълват.

Мелатонинът подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Екстрактът от Валериана преодолява възбудните процеси в нервната система, снема тревожността и улеснява заспиването. Но това не е всичко! Валериана подобрява настроението, повишава концентрацията и устойчивостта на организма към стрес.

Продуктът е не само ефективен, но и напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти, не води до зависимост (пристрастяване и привикване). Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Приемът е удобен – само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Наличен в аптеките в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари